7. april – U CRNOJ GORI OBILJEŽEN SVJETSKI DAN ZDRAVLJA

0
321

Pod sloganom “Mali ugriz, velika prijetnja” obilježen je Svjetski dan zdravlja 7. april. Tim povodom  održana je konferencija za novinare u prostorijama Vlade Crne Gore na kojoj su govorili dr Mira Jovanovski-Dašić iz Ministarstva zdravlja, Mina Brajović šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori, i dr Senad Begić iz Instituta za javno zdravlje. Ovogodišnji SDZ tematski je posvećen grupi oboljenja čiji su prenosioci komarci, muve, krpelji i drugi vektori.

Iz Ministarstva zdravlja su naglasili da rasprostranjenju ove bolesti ozbiljno doprinose i određene, nesavjesne radnje koje čovjek obavlja u cilju unapređenja života, ali da je u poslednje vrijeme , zahvaljujući naporima regionalnih i globalnih zdravstvenih inicijativa, postignut veliku uspjeh u smanjivanju ovakvog trenda.

– Veoma je  značajna kontrola prisustva vektora i prevencije povezanih oboljenja, ali i  neophodno ulaganje u kompletan zdravstveni sistem, kao i još bolju saradnju između državnih institucija u borbi protiv bolesti čije uzroke često ne shvatamo ozbiljno – istakla je Mina Brajović

Postoji mnogo načina na koji pojedinac može uticati na smanjenje stope oboljelih od zaraznih bolesti koje prenose vektori, a u cilju edukacije stanovništva iz Instituta za javno zdravlje objavili su niz preporuka.

Ukazujući na rastući problem, kompleksnost širenja vektorskih bolesti i nepostojanje efikasnih ljekova i vakcina, poseban akcenat stavljen je na prevenciju širenja vektorskih bolesti koja podraumjeva sprečavanje uboda komarca i drugih insekata.