7. avgust – GMO KOMARCI U BORBI PROTIV VIRUSA ZIKA – SAD

0
266

Američka uprava za hranu i ljekove (FDA) poslije nekoliko mjeseci debate početkom avgusta je dala dozvolu kompaniji Oksitek da na slobodu puste hiljade genetski modifikovanih komaraca, kako bi se borili protiv širenja bolesti, među kojima je i virus zika. Komarci će biti pušteni u Floridi, a projekat kompanije koja se bavi biotehnologijom, a specijalizovana je za inovativnu kontrolu insekata, trebalo bi da drastično smanji populaciju divljih komaraca u ovoj američkoj državi, a u budućnosti i u drugim zemljama poput Brazila, gdje zika prijeti milionima građana, kao i sportistima i posjetiocima ljetnjih Olimpijskih igara u Rio De Žaneiru.
Iz Svjetske zdravstvene organizacije kažu da još nema dokaza da ovakve metode zaista sprečavaju epidemije i procjenjuju da bi oko 4 miliona ljudi moglo da bude inficirano zika virusom do kraja godine, a najveća zabrinutost je veza virusa sa deformitetima lobanje i mozga kod novorođenčadi. Ipak, s obzirom na slabe dosadašnje rezultate borbe sa zikom, izgleda da je jedini način da se virus zaustavi – da se uništi ili promijeni komarac koji ga prenosi. Pošto ne postoji vakcina protiv virusa zika, borba protiv njega svodi se na kontrolisanje komarca koji prenosi virus. Zemlje u Latinskoj Americi zaprašuju komarce insekticidima da bi ih uništili, ali potrebno je uraditi više od toga.
Istraživači iz britanske kompanije Oksitek modifikovali su komarca tako da njegovo potomstvo umire prije nego što može da se reprodukuje. Testovi na Kajmanskim Ostrvima i u Brazilu smanjili su broj larvi divljih komaraca za više od 80 odsto.