7. decembar – ZAVRŠENA TREĆA ŠKOLA DIJALIZE

0
384

dijaliza skolaU Podgorici je 7. decembra uspješno završena III škola dijalize koja je održana u organizaciji Udruženja nefrologa Crne Gore i Udruženja nefroloških medicinskih sestara i tehničara Crne Gore. Ovogodišnja škola bila je posvećena transplantacionom programu, a pored predavanja učesnici skupa su u praktičnom dijelu imali priliku da obiđu tri pacijenta kojima je urađena transplantacija i njihove donore koji se nalaze na Odjeljenju nefrologije Kliničkog centra Crne Gore.

“Za razliku od drugih profesija, obrazovanje zdravst­venih radnika se ne završava dobijanjem diploma. Naprotiv, zdravstveni radnici moraju da uče dok god rade, usavršavaju se, upotpunjuju svoje znanje. Ovakve škole svakako doprinose unapređenju znanja, kako teorijskog, tako i praktičnog. Oblas nefrologije, rad sa pacijentima na dijalizi i njihova priprema za transplantaciju, zahtijevaju uz znanje i poseban senzibilitet, što, sigurna sam, svako od vas posjeduje. Ministarstvo zdravlja podržava sve edukacije”, kazala je pomoćnica ministra zdravlja dr Mira Jovanovski Dašić.

Direktor Klinike za urologiju i nefrologiju KCCG i član transplantacionog tima iz KCCG doc. dr Petar Kavarić podsjetio je da je crnogorska medicina napravila istorijski iskorak:

“Svjedoci smo da crnogorska medicina nije ista nakon 25. septembra 2012. godine, kada je obavljena prva traransplantacija bubrega od živog srodnog davaoca u KCCG, što je ujedno i prva transplantacija organa u našoj državi. Još jedan datum treba da pamtimo, 10. novembar 2013. godine, kada je prvi crnogorski građanin stavljen na urgentnu listu za transplantaciju srca u Eurotransplantu. Zahvaljujući potpisivanju međudržavnog ugovora između ministarstava zdravlja Hrvatske i Crne Gore, crnogorski pacijenti kojima je neophodna transplantacija jetre ili srca, dobili su mogućnost da se preko Hrvatske, pod istim uslovima kao i njihovi građani, nađu na listi čekanja Eurotransplanta”, rekao je doc. dr Kavarić.

Učesnike škole je pozdravila i vss Radmila Bracanović, predsjednica Udruženja nefroloških medicinskih sestara i tehničara Crne Gore i glavna sestra Klinike za urologiju i nefrologiju KCCG. Ona je, takođe, istakla značaj transplantacionog programa.