9. maj – MINISTAR RADUNOVIĆ OTVORIO 30. KONGRES GINEKOLOGA I AKUŠERA

0
383

U Budvi je od 8-10. maja održan 30. Kongres ginekologa i akušera. Na svečanosti povodom otvaranja govorio je ministar prof. dr Miodrag Radunović. Ovogodišnji, jubilarni Kongres bio je na temu “Fetus kao pacijent”

– Crna Gora je zemlja sa niskom stopom mortaliteta novorođenčadi, što je glavni pokazatelj kvaliteta perinatalne zaštite. Stopa smrtnosti odojčadi iz godine u godinu opada, tako je, prema podacima Zavodu za statistiku sa 11,1 u 2000. godini, 2010. pala na 6,7, a 2011. godine na 4,4 na 1.000 živorođene djece. Naša zemlja ima dobru mrežu primarne zdravstvene zaštite i dobre bolničke kapacitete i prema podacima Instituta za javno zdravlje skoro 97 % žena je jednom ili više puta tokom trudnoće bilo na pregledu kod ginekologa, a skoro 100% žena posljednje dvije godine se porađa uz stručnu pomoć ljekara- rekao je prof. dr Radunović na otvaranju Kongresa u Budvi.

Na ceremoniji otvaranja takođe su govorili: prof. dr Frank Chervenak i dr sc Asim Kurjak.

Kongres ginekologa i akušera, koji je po obimu u ovoj oblasti, među najvećim skupovima u širem regionu, okupio je oko 400 učesnika i preko 50 predavača iz regiona, Evrope i svijeta, koji su prenijeli svoja iskustva iz oblasti humane reprodukcije, ginekologije i akušerstva. Kongresom je predsjedavala dr Tatjana Motrenko Simić.

Oba dana organizovane su poster i usmene prezentacije u trajanju od sat vremena.