Centar za plastičnu hirurgiju i opekotine

0
3068

[heading size=”7”]Klinički centar Crne Gore[/heading]

 

plasticna hirurgijaDevedesetih godina prošlog vijeka u okviru Klinike za hirurgiju Kliničkog centra Crne Gore osnovano je Odjeljenje za plastičnu hirurgiju. Danas, skoro dvadeset i četiri godine kasnije, sa dugom istorijom postojanja plastične hirurgije u Crnoj Gori, ovo odjeljenje postoji u okviru Centra za plastičnu hirurgiju i opekotine.

– U Centru za plastičnu hirurgiju i opekotine trenutno rade četiri ljekara plastične rekonstruktivne hirurgije; jedna doktorka je na specijalističkom stažu i od skoro se pridružila timu ljekara. Nezaobilazan dio tima su i medicinske sestre koje rade u Centru za plastičnu hirurgiju i opekotine, njih desetak, koje olakšavaju rad doktora i život pacijenata- navodi naš sagovornik prim. dr sci med. Zoran Terzić, specijalista za opštu, plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju.

Zbog patologije kojom se bave i subspecijalističkih oblasti koje pokrivaju, a koje nijesu pokrivene u medicinskim centrima širom Crne Gore, sve veći broj pacijenata upućuje se na liječenje u Centar za plastičnu hirurgiju i opekotine u Podgorici, a to je dovelo do nedostatka kapaciteta.

– Sve veća potreba pacijenata za pružanjem zdravstvenih usluga koje mi nudimo dovela je do toga da su se kapaciteteti smanjili , tako da bi nam više prostora svakako dobro došlo – ističe dr Terzić.

Svi zaposleni na odjeljenju čine ekipu koja skladno funkcioniše, pa samim tim problemi u radu javljaju se veoma rijetko.

– Centar je dobro snabdjeven potrošnim materijalom, ljekovima i svime što je neophodno za adekvatno zbrinjavanje pacijenata. Kolege koje požrtvovano obavljaju svoj posao više su nego dobrodošle kod nas. Upravo se pripremamo za dolazak još jednog kolege u naš centar. Pet do šest plastičnih hirurga u Crnoj Gori mogu da zadovolje potrebe pacijenata. Ulaganjem u kadar ulaže se i u napredak, razvoj i sve ono ostalo što ide u prilog jednom savremenom načinu razmišljanja i funkcionisanja svakog centra, tako da i mi tome težimo i želimo što veći broj kolega, ukoliko je opravdana potreba za njima- kaže dr Terzić.

 Centru za plastičnu hirurgiju i opekotine koji se bavi još i rekonstruktivnom i estetskom hirurgijom, najčešće se javljuju pacijenati zbog tumora kože i mekih tkiva, raznih deformiteta nastalih nakon saobraćajnih traumatizama i urođenih anomalija.

Kao posebnu cjelinu izdvojio bih pacijente sa opekotinskom bolesti, jer je to stanje koje zahtjeva multidisciplinarni pristup u liječenju. Takva vrsta pacijenata najteža je za liječenje, jer se ekstenzivna opekotina smatra najtežim oboljenjem za liječenje u medicini, a opekotinski šok je najteža vrsta šoka koju organizam može da doživi. Osim liječenja opekotina bavimo se i raznim rekonstruktivnim i estetskim procedurama. U estetske zahvate ubrajam: operaciju ušiju, dojki, liposukciju stomaka, zatezanje bora, fejslifting i operacije kapaka – ističe dr Terzić.

Savremena dostignuća, pogotovo ona u vezi sa ljekovima i preparatima estetske hirurgije, koja su posljednjih godina doživjela ekspanziju, prate se u Centru za plastičnu hirurgiju i opekotine.

– Trendove moderne medicine pratimo bilo da je riječ o nabavci preparata koji se apliciraju u tijelo pacijenta, odnosno u određene problematične djelove ili regione radi estetskog poboljšanja ili aparature za obavljanje određenih procedura. Većinu aparata i preparata koji su aktuelni u našoj oblasti rada posjedujemo ili imamo mogućnost da nabavimo. Sve što je dostupno na našem tržištu i odobreno od strane agencija nadležnih za kontrolu ljekova i medicinskih sredstava na raspolaganju je i našim pacijentima. Već određeni vremenski period koristimo aspiracioni aparat za liposukciju koji predstavlja tehnološki trend u estetskoj hirurgiji. Ono čemu stremimo je nabavka laserskog aparata za promjene na koži, ožiljke i tetovaže – kaže naš sagovornik.

Sa kolegama iz okruženja imaju odličnu saradnju koja se ogleda u razmjeni iskustava, gostovanju i učešću na skupovima.

– Naš sistem školovanja povezan je sa Univerzitetom u Beogradu, Klinikom za plastičnu hirurgiju na VMA i Klinikom za plastičnu hirurgiju u Zvečanskoj ulici, tako da je naša saradnja sa njima odlična. To su naše drage kolege koje nam uvijek izađu u susret, bilo da je u pitanju savjet ili slanje pacijenta kod njih na liječenje. Veoma dobru saradnju imamo i sa Kliničkim centrom Ljubljana gdje smo rado viđeni gosti. Počev od prim. dr Miodraga Đurovića, načelnika Centra za plastičnu hirurgiju i opekotine, koga su prvog ugostili u Centru za plastičnu hirurgiju u Ljubljani, pa zaključno sa mnom, koji sam posljednji od kolega boravio kod njih, taj trend korektne saradnje se razvija na obostrano zadovoljstvo – dodaje  dr Terzić.

On takođe napominje da njegove kolege, zajedno sa njim, prate Balkanske i Evropske kongrese i simpozijume iz oblasti njihovog rada koji se održavaju širom Evrope. Nedostatak finansijskih sredstava umogome utiče na broj ljekara koji će posjetiti kongres, ali uvijek makar jedan doktor otprati kongres i prezentuje stečena znanja svojim kolegama koji nijesu bili u mogućnosti da prisustvuju stručnim predavanjima.

– Prošle godine Crna Gora je bila domaćin Balkanskog kongresa plastične i rekonstruktivne hirurgije, u okviru koga su svi ljekari iz našeg Centra za plastičnu hirurgiju i opekotine imali aktivno učešće kako u organizaciji tako i u predavanjima koja su održana. Na taj način imali smo priliku da ugostimo ljude iz regiona, Balkana i Evrope, čak i goste iz Japana i Kine. To je bila fantastična prilika da sagledamo naš rad u odnosu na rad naših kolega iz mnogo većih i finansijski moćnijih zemalja, i mogu vam reći da nismo u nekom velikom zaostatku u odnosu na njih u smislu znanja i stručnosti – sa ponosom ističe dr Terzić.

Kongresi na svjetskom nivou održavaju se u Brazilu, koji je ujedno i kolijevka estetske i plastične hirurgije, Engleskoj, Njemačkoj, Švajcerskoj i Sjedinjenim Američkim Državama a za učešće na njima potrebno je izdvojiti znatna materijalna sredstva, tako da dr Terzić i njegove kolege vrlo često nijesu u mogućnosti da uzmu učešće na njima.

Rad na odjeljenju koncipiran je tako da svi funkcionišu složno i profisionalno, a najbolja potvrda za to su brojni zadovoljni pacijenti koji imaju samo riječi hvale za kompletno osoblje Centra za plastičnu hirurgiju i opekotine. Osoblje centra uz pomoć truda, zalaganja i onoga što posjeduju daju svoj maksimum koji je evidentan.