Laserska korekcija vida u liječenju keratokonusa

0
744

Dr sc med. Sergej Alpatov,

Dnevna bolnica Optimal, Podgorica

 

Keratokonus (KK)  je primarna, progresivna ektazija koja uzrokuje progresivno ispupčavanje rožnjače, astigmatizam i pogoršanju vida. Ova bolest je rasprostranjena na Balkanu. Tradicionalno, za liječenje keratokonusa su korišćene naočare, kontaktna sočiva i penetrantna keratoplastika. Pojava novih metoda pruža nove mogućnosti vizuelne rehabilitacije pacijenata sa KK. Opcije liječenja moraju da riješe dva problema: 1. Poboljšati biomehaničku stabilnost rožnjače i 2. Ispraviti nepravilnu površinu rožnjače.

Prije uvođenja kolagenovog kroslinkinga rožnice (CXL), tehnike liječenja keratokonusa nisu bile u stanju da zaustave njegovu progresiju. U posljednje vrijeme, međutim, primjena ultraljubičastih zraka i riboflavina pokazala je stabilizaciji rožnjače kod većine pacijenata. Tokom CXL-a se grade veze između molekula kolagena i samim tim se 3-4 puta povećava rigidnost i stabilnost rožnjače.

Kod pacijenata sa stadijumom IV keratokonusa, kada je rožnjača jako istanjena sa zamućenjem i prijetnjom perforacije, najbolja metoda liječenja je keratoplastika. Transplantacija rožnjače kod pacijenta sa KK obično daje dobar rezultat sa minimumom komplikacija.

Laserska korekcija vida je efikasna, bezbjedna metoda korekcije miopije, hipermetropije i astigmatizma. Refraktivna hirurgija kod pacijenata sa KK je dugo bila kontraindikovana. Ovo se posebno odnosi na LASIK. Poklopac koji se stvara na LASIK-u značajno istanjuje rožnjaču i izaziva dalju destabilizaciju biomehanike. Međutim, brojne studije pokazale su sigurnost operacije PRK kod keratokonusa.

Kod pacijenta u 2 i 3 stadijumu  radi se djelimičnа i vezana sa topografijom površinska ablacija rožnjače. Intervencija se radi na ograničenom području i površina rožnjače se uklanja ne dublje od 50 mikrona. Treba shvatiti da svrha operacije je uklanjanje najgorih promjena u rožnjači i smanjenja optičkih aberacija sa ciljom olakšavanja korekciji vida naočarama ili sočivama u budućnosti.

Najbolje efikasna laserska korekcija vida u slučajevima stabilnog KK stadiuma 0 ili 1 KK, gde obično se radi transPRK slično kao za običnu miopiju i astigmatizam. (Sl.1).

Slika 1. Laserska korekcija vida kod pacijenata sa KK 1st. Preoperativno postoji istanjenje rožnjače, astigmatizam u obliku asimetričnog leptira. Operacija transPRK je rađena  gotovo kao i sa običnim astigmatičnim  pacijentima. Razlika je bila u tome što, bez obzira na to što preostala debljina rožnjače prema postojećim standardima trebala bi ostati najmanje 250 mikrona, mi smo ostavili mnogo više (350µm).  Ovu pacijentkinju pratimo več 2 godine. Rezultat je vrlo dobar i stabilan.

S obzirom da CХL učvršćuje rožnjaču i zaustavlja napredovanje keratokonusa, kombinacija laserske ablacije i CХL pretpostavlja kao dobar način liječenja. Dr A. Kanellopoulos  iz Nju Jorka je dokazao da topografski vođena PRK, i istovremeno, odmah nakon njega CXL, je najbolja opcija za rehabilitaciju pacijenata sa KK. Glavna prednost ove tehnike je da ablacija ne uklanja već učvrščen dio rožnjače.  Ispitivanje metode počelo je  2007. godine  i dobilo je naziv „Atinski protokol“. Atinski protokol uključuje prvo izvođenje djelimične topografski vođene trans-PRK na dubini do  50 mikrona, koja mijenja površinu rožnjače, zatim na kraju CXL koja zaustavlja progresiju KK.  Prema autorima, ova tehnika može pružiti priliku dobijanja funkcionalnog vida, izbjegnuti komplikacije dugotrajnog nošenja kontaktnih sočiva i smanjiti potrebe PK  u kasnijem periodu.

Refraktivna hirurgija danas je prilično bezbjedna, ali hirurzi žele da dodatno povećaju sigurnost procedure. U posljednje vrijeme bila je predložena profilaktička upotreba CXL za pacijente sa miopijom i astigmatizmom koji nemaju KK, ali imaju povećan rizik keratektazije poslije operacije. Prije svega to su pacijenti sa graničnim stanjem, koji imaju skoro normalne parametre rožnjače, ali blizu patologije, kao i pacijenti sa visokim miopijom,  atopičnim dermatitom, debljinom rožnice izpod 480мкм i mladi ljudi koji imaju slabe veze između molekula kolagena. Kombinovana metoda pokazala je skoro odsustvo ektazije kod ove kategorije pacijenata. Istovremeno, kvalitet vida i predvidljivost refraktivnog efekta se nisu pogoršali.

Zaključak

Liječenje KK značajno se promijenilo u posljednjih nekoliko godina. Hirurzi danas mogu predložiti brojne načine liječenja koji mogu zaustaviti napredovanje KK, promijeniti oblik rožnjače i dobiti dobar funkcionalni rezultat bezbjedno i efikasno.