Ministarstvo zdravlja i SZO pokrenuli projekat u okviru Okvirne konvencije o kontroli duvana: Duvan i dalje jedan od vodećih uzroka morbiditeta i mortaliteta širom svijeta

0
261

Povodom pokretanja projekta Za život bez duvana i vazduh bez dima, Okvirne Konvencije o kontroli duvana Svjetske zdravstvene organizacije 2030 – faza 3 (SZO FCTC 2030 Projekat, Phase 3) u Crnoj Gori, Ministarstvo zdravlja, uz podršku Svjetske zdravstveno organizacije organizovalo je multisektorske konsultacije.

Pozdravljajući učesnike skupa ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović, istakla je da je duvan i dalje jedan od vodećih uzroka morbiditeta i mortaliteta širom svijeta. Sa preko osam miliona smrtnih slučajeva svake godine u svijetu, duvanska epidemija jedna je od najvećih prijetnji po javno zdravlje.

– Među zemljama koje čine evropski region SZO, Crna Gora ima jednu od najvećih stopa konzumiranja duvana među odraslima, koja iznosi oko 35%. Prema Studiji o kvalitetu života, životnim stilovima i zdravstvenim rizicima, sprovedenoj 2017. godine, konzumiranje duvana u porastu je među ženama u Crnoj Gori. Globalno istraživanje o upotrebi duvana među mladima iz 2018. godine pokazalo je da oko 10% adolescenata koristi duvan. Novije studije pokazuju i da je izloženost duvanskom dimu veoma visoka, kako kod kuće tako i na javnim mjestima. Duvan utiče, ne samo na zdravlje, već i na obrazovanje, životnu sredinu i rodnu ravnopravnost, siromašeći pritom porodice i predstavljajući veliko ekonomsko opterećenje po društvo. Potrebno je da ojačamo multisektorsku saradnju kako bismo adekvatno odgovorili na ovaj izazov u Crnoj Gori, naglasila je ministarka Borovinić Bojović.

Ministarstvo zdravlja, kako je istakla, čvrsto je opredijeljeno da podrži dalje jačanje regulatornog okvira za kontrolu duvanskih proizvoda, naročito u dijelu pakovanja i obilježavanja duvanskih proizvoda, inovativnih duvanskih proizvoda, odvikavanja od pusenja i poreskih i cjenovnih mjera po pitanju duvanskih proizvoda.

– Vjerujem da ćemo zajedničkim snagama i kroz uspješnu saradnju na projektu realizacije Okvirne konvencije o kontroli duvana do 2030. biti u stanju da dodatno osnažimo novi Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, u skladu s odredbama Okvirne konvencije o kontroli duvana Svjetske zdravstvene organizacije i podržimo njegovu punu primjenu s prevashodnim ciljem zaštite zdravlja i života građana Crne Gore. Radujemo se jačanju implementacije Okvirne konvencije o kontroli duvana Svjetske zdravstvene organizacije kroz projekat realizacije Okvirne konvencije o kontroli duvana do 2030. godine, jer se radi o ključnom pokretaču u dostizanju zdravstvenih ciljeva u okviru Ciljeva održivog razvoja do 2030. godine, kazala je ministarka zdravlja.

Podsjećajući da je prevalenca pušenja u Crnoj Gori iznad prosjeka u Regionu Evrope,šefica Kancelarije SZO u Crnoj Gori, dr Mina Brajović istakla je da  zabrinjava činjenica da u Crnoj Gori raste trend pušača u populaciji žena i mladih, koje duvanska industrija prepoznaje kao bazu za regrutovanje novih korisnika. Prema njenim riječima, više od 80% pušača živi u zemljama niskog i srednjeg nivoa razvoja.

– Evidentno je da duvanska industrija posebno “cilja” upravo ove zemlje za proširenje tržišta, u kojima će regrutovati nove potrošače za svoje smrtomosne proizvode. Generator epidemije pušenja u Crnoj Gori i u svijetu je ponašanje, ali ne treba zaboraviti da epidemijsku krivu, kada je riječ o pušenju, crta duvanska industrija rukovođena samo jednim ciljem – generisanje profita. Dok se borimo sa pandemijom COVID 19 i planiramo oporavak od pogubne i nezapamćene pandemije, neophodno je da mjere kontrole upotrebe duvana budu integralni dio odgovora na COVID, ocijenila je dr Brajović. Vidjeli smo da su pušači i osobe sa hroničnim oboljenjima posebno vulnerabilni kada je riječ o infekciji i obolijevanju od COVID-19, upozorila je dr Brajović.  Borba protiv pušenja je kompleksan izazov i njegovo prevazilaženje traži multisektorski pristup i angažman cjelokupnog društva. U tom kontekstu, dr Brajović je pozdravila napore Ministarstva finansija da kroz mjere fiskalne politike i povećanje akciznog opterećenja, ali i suzbijanje ilegalne trgovine duvanskim prozivodima, daje neprocjenjiv  doprinos efikasnom odgovoru na epidemiju pušenja u Crnoj Gori. Dr Brajović je podsjetila da je Crna Gora jedina zemlja u regionu Evrope koja je dobila podršku za realizaciju FCTC 2030 Projekta. Ovo je veliko priznanje međunarodnih partnera Vladi Crne Gore i njenoj odlučnosti da se “obračuna“ sa epidemijom pušenja u Crnoj Gori, kazala je dr Brajović. Ona je je podsjetila da je tokom nedavno završene nacionalne procjene statusa implementacije obaveza iz Okvirne konvencije za upotrebu duvana, konstatovano da je u Crnoj Gori prisutan snažan uticaj duvanske industrije, kao i da je potrebno značajno ojačati kapacitete za kontrolu sprovođenja politike kontrole upotrebe duvana. Posebno je istaknuto da sprovođenje strategija i zakonskih propisa predstavlja ozboljan izazov u Crnoj Gori. Važnost ovog projekta, prema riječima dr Brajović, koji će finansijski podržati vlade Velike Britanije, Norveške i Australije, a implementirati Kancelarija SZO u Crnoj Gori, leži u činjenici što će doprinijeti unaprijeđivanju zdravlja, smanjivanju siromaštva, nejednakosti, poboljšanju produktivnosti  i kvaliteta vazduha, kao okosnice agende održivog razvoja.

Direktor SZO FCTC Sekretarijata, dr Adriana Blanco Marquizo podsjetila je da  duvan predstavlja prijetnju po zdravlje, ali je i uzrok ekonomskih gubitak u zemljama i značajno slabe njihove kapacitete za postizanje ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija. Prema njenim rijecima „potrebno je djelovati hitno i sada.“

– Kao potpisinica SZO Okvirne konvencije za kontrolu duvana od 2006. godine – i  Protokola o eliminaciji nezakonite trgovine duvanskim proizvodima od 2017.godine, od  Crne Gore se očekuje da promovise multisektorki pristup i aktivan angažman društva, kako bi preokrenula trenutni trend epidemije duvana kroz usvajanje i sprovođenje snažnih politika koje će građanima ponuditi duži i zdraviji život. Kroz projekat FCTC 2030 (Okvirna konvencija SZO za kontrolu duvana 2030) koji pokrećemo danas, Sekretarijat FCTC  i njegovi partneri pružiće ciljanu tehničku i finansijsku pomoć Vladi Crne Gore kako bi podržali njene napore na ubrzanoj izradi i primjeni snažnih regulatornih politika za kontrolu duvana, naglasila je dr Blanco Marquizo.

Tokom sastanka predstavnici civilnog sektora izrazili su punu podršku nacionalnim naporima u implementaciji mjera predviđenih Okvirnom konvencijom za kontrolu duvana.

Zaključujući skup, dr Ivana Živković, generalna direktorka Direktorata za javno zdravlje u Ministarstvu zdravlja istakla je da se potvrda posvećenosti Crne Gore u ispunjenju obaveza Konvencije ogleda i u nizu koraka koji su preduzeti nakon sprovođenja FCTC procjene stanja implementacije Okvirne konvencije o kontroli duvana SZO, kao i izrada smjernica za podršku pri odvikavanju od pušenja, kao i obuka multidisciplinarnih timovana nivou primerne zdravstveno zaštite,  kako bi pružili potrebnu podršku građanima u odvikavanju od pušenja.

Pomenuti pilot projekat je ostavren uz tijesnu saradnju sa Domom zdravlja Podgorica, uz promociju novog modela i pristupa podrške našim građanima, kao i uz podršku SZO.

Ministarstvo zdravlja Crne Gore