Moderna vitreoretinalna hirurgija u Crnoj Gori

0
240

Dr sci med. Sergej Alpatov
Dnevna bolnica Optimal, Podgorica

 

Posljednjih mjeseci čitav sijvet se trese od KOVID-19. Sve vijesti počinju izvještajima o broju oboljeneh i broju smrtnih slučajeva tokom proteklog dana od ove infekcije. Vlade uvode sve oštrije restriktivne mjere u borbi protiv epidemije koronavirusa. Izgleda da su sve ostale boljesti nestale. Ali to nije slučaj. Još uvijek se javljaju srčani i moždani udar, onkološke bolesti nisu nestale, kao i HIV i hepatitis, i konačno, ljudi i dalje slijepe od raznih očnih bolesti. Najteže očne bolestu su poremećaji zadnjeg dijela oka.

U čitavom svijetu broj oboljenja zadnjeg segmenta oka, poput dijabetičke retinopatije, oboljenja žute mrlje itd. ne samo da se ne smanjuje, već nastavlja da raste. Zadnji segment oka je vrlo značajan za vid. On uključuje najvažnije strukture, prije svega staklasto tijelo i mrežnjaču. Staklasto tijelo je najveća struktura, koja predstavlja providni gel i zauzima oko 80% prostora oka. Mrežnjača je najtanji sloj nervnog tkiva koje prekriva unutrašnju površinu oka. Kada svjetlost uće u oko, ona prolazi kroz prednji segment – rožnjaču, sočivo, zatim kroz staklasto tijelo, a onda dospijeva na mrežnjaču. U slojevima mrežnjače se odvija složeni fotohemijski proces koji rezultira transformisanjem svjetlosne energije u energiju nervnog impulsa koji očnim nervom dospijeva do velikog mozga. Staklasto tijelo i mrežnjača su tijesno povezani i mnoga oboljenja nastaju usljed narušenja veza između njih. Pomoću vitrektomije se ove veze mogu normalizovati i stabilizovati stanje mrežnjače.

Uklanjanje staklastog tijela (vitrektomija) je vrsta očne operacije koja se koristi za liječenje problema mrežnjače i staklastog tijela. U ovoj operaciji oftalmolog može:
• ukloniti krv ili drugu supstancu koja sprječava svjetlost da se pravilno fokusira na mrežnicu,
• ukloniti ožiljakasto tkivo koje nabora ili trga mrežnicu i uzrokuje loš vid,
• pomoći u popravljanju mrežnjače koja se odvojila (odvukla) od očnog zida,
• ukloniti strani predmet zaglavljen u oku od povrede.

Vitrektomija je posebno važna u liječenju komplikacija dijabetesa (dijabetička retinopatija), ablacije mrežnjače, kao i u liječenju posljedica povreda i krvarenja, infekcija u oku (endoftalmit), kod određenih problema tokom operacije katarakte.

Začetnikom hirurgije staklastog tijela smatra se američki naučnik R. Mahemer, koji je 1971. godine objavio rezultate liječenja krvarenja u oku pomoću uređaja koji je sam razradio. Uspjeh ove procedure je bio početak razrade čitavog niza mikroinsktrumenata i veoma složenih aparata za radu unutar oka bez pravljenja rezova. Ispočetka se vitrektomija smatrala očajničkim korakom i vršila se kod naročito teških oštećenja zadnjeg segmenta oka, kada su drugi metodi liječenja bili neefikasni. Prethodnih godina se sama metoda izvođenja vitrektomije, kao i indikacije za nju jako promijenile. Hirurzima su stavljeni na raspolaganje hirurški instrumenti debljine svega pola milimetra (kalibar 25, pa čak 27) pomoću kojih se sa površine mrežnjače mogu ukloniti ne samo grubi ožiljci, već i jedva vidljive membrane. Pomoću najtanjih optičkih vlakana do oka se može sprovesti laserska energija i može se vršiti laserka koagulacija oštećenih djelova mrežnjače. Različite zamjene za staklasto tijelo – teške tečnosti, silikonska ulja i ekspanzivni gasovi, omogućavaju ne samo da se ispravi očtećena mrežnjača, već i da se ona u tom položaju zadrži onoliko vremena koliko je potrebno da bi prirasla. Značajno je povećan i nivo bezbjednosti liječenja. Primjena minijaturnih pinceta, makaza i drugih instrumenata omogućava da se operacija vrši ne kroz rezove, već kroz ubode, uz nanošenje minimalnih trauma strukturama oka. Pri tom je rizik da dođe do infekcije praktično sveden na minimum.

Slika. Vitroretinalna operacija u Optimalu. Vitrektomija zahtijeva puno sofisticirane opreme i preciznih instrumenata. Čitav hirurški tim mora raditi kao jedinstveni organizam

Za valjani rad na zadnjem segmentu oka potrebni su različiti instrumeti i oprema:

  • Mikroskop sa koaksialnim svjetlom;
  • Optički dodatak – konverter;
  • Aparat za vitroretinalnu hirurgiju, koji uključuje i vitrektom, endolampu, endokoagulator, sistem za infuziju tečnosti, pumpu za ubrizgavanje gasova i silikona;
  • Komplet mikrohirurških instrumenata – pincete, makaze, kanile različitog oblika i konfiguracije;
  • Materijali za intravitrealnu tamponadu – dugo resorbujući gasovi, teške tečnosti, silikonska ulja;

Obično se vitrektomija izvodi zajedno s uklanjanjem katarakte, intervencijama protiv glaukoma itd.  Tako da hirurg mora imati veliko iskustvo u svom radu i univerzalno znanje iz različitih područja oftalmologije. Ugodno je prisjetiti se da smo prvu vitrektomiju u Crnoj Gori izveli u očnoj klinici Optimal 2012. godine.

Savremena hirurgija staklastog tijela i mrežnjače podignuta je na visok nivo. Sada to je izuzetno precizna medicinska procedura koja se primjenjuje u liječenju oboljenja ne samo u poodmaklom stadijumu, veći  na početnim etapama razvoja. Bez obzira na sva pomenuta dostignuća, vitrektomija ostaje jedna od najsloženijih i najrizičnijih operacija u oftalmologiji. Pa ipak, progres medicine i tehnike nam daje nadu da ćemo već u narednim godinama moći da pomognemo onim ljudima koji do sad nisu imali sreću da vide svijet u punom sjaju.