Nove smjernice gastroenterohepatologije u Crnoj Gori

0
997

[heading size=”5”]14. decembra 2010. u Hotelu „Podgorica” u Podgorici održan je redovni sastanak Udruženja gastroenterohepatologa Crne Gore. Organizaciju stručnog dijela sastanka podržala je farma¬ceutska kompanija „AstraZeneca UK Limited” Pored aktuelnih pitanja vezanih za funkcionisanje udruženja, razmatrana je problematika dijagnostikovanja i prirode celijakije, predstavljeni zaključci Petog konsenzusa o terapiji portne hipertenzije, kao i iskustva primjene esomeprazola, inovativnog inhibitora protonske pumpe u Kliničkom centru Crne Gore.[/heading]

Uvodnom riječju predsjednika Udruženja gastro­enterohepatologa Crne Gore dr Dušana Mandića, gastroenterologa Kliničkog centra Crne Gore, započet je decem­barski sastanak. Pitanja internog karaktera i usaglašavanje stavova o izgledu veb-sajta www.ugcg.me sačinjavali su dio skupa fokusiranog na rad Udruženja. Poseban segment rada predstavljala su naučna izlaganja dr Veselnike Đurišić, mr Brigite Smolović i mr Olivere Sekulić.

Sastanak je bio idealna prilika da se skrene pažnja na celijakiju, poremećaj funkcionisanja gastrointestinalnog trakta koji može da bude jako problematičan kod djece. Navodeći statističke podatke o zastupljenosti ove bolesti u opštoj populaciji (1%), posebno u populacionim grupama dijabetičara (3-6%), pacijenata koji pate od osteoporoze (2-3%), hroničnog iritabilnog crijevnog sindroma, simptomatske sideropenijske anemije, incidentnosti po srodničkom osnovu (20-45%), posebno se osvrćući na rezultate studija čiji su učesnici bila djeca, dr Veselinka Đurišić navela je da je celijakija bolest koja je „značajno češća nego što se prepoznaje i da u zadnjih nekoliko decenija, zahvaljujući serološkim testovima koji su svima dostupni incidenca koja se saopštava čak je i 10 puta veća”. Tipična klinička slika, navela je dr Đurišić, uočljiva je u periodu 4-24 mjeseca starosti djeteta, a karakterišu je: slabije napredovanje, gubitak apetita, hronična dijareja, disteniran stomak, povraćanje, anemija… Rekurentni abdominalni bol jedan je od simptoma koji se javljaju kod djece predškolskog uzrasta. Osteoporoza, anksioznost, mijalgija i infertilitet pratioci su celijakije odraslih osoba. Kada je klinička praksa Crne Gore u pitanju, dr Đurišić je izdvojiila pojavu ovog poremećaja kod djece niskog rasta, djece sa anemijom ili u zakašnjelom pubertetu.

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB)

bolest je koja je, ukoliko ne po osobenom nazivu, po svojim simptomima veoma dobro poznata nezanemarljivom dijelu opšte populacije. Smatra se da je jedan od njenih simptoma – gorušica – prisutan kod 75% pacijenata. Strog režim ishrane jedan je od vidova terapijskog djelovanja na ovu neprijatnu pojavu refluksa hranljivog sadržaja želuca i dvanaesto-palačnog crijeva u jednjak. Pacijentima se savjetuje da uobroče ishranu u pet tročasovno raspoređenih obroka, izbjegavaju jako začinjenu i masnu hranu, smanje upotrebu kafe i alkohola, ali i čaja od nane, gaziranih pića, velike količine šećera, te da izostave upotrebu duvana ili ljekova koji iritiraju sluzokožu želuca.

Specifičnosti serološke dijagnostike, metodologije i tačnosti dijagnostike, posebno glutenska dijeta, kao standardizovani oblik terapije, neki su od parametara o kojima bi posebno trebalo voditi računa u terapiji ovih pacijenata.

Zaključke Petog konsenzusa o terapiji portne hipertenzije održanog u Bavernu (Sjeverna Italija) 21. i 22. maja 2010. obrazložila je mr Brigita Smolović. Definisanje pojmova akutno i aktivno krvarenje, neuspjeh u kontroli krvarenja, rekrvarenje, odrednice koje se odnose na proces sanacije krvarenja pacijenata, primarna proilaksa, uloga mjerenja gradijenta venskog pritiska, terapija krvarenja kod malih i srednjih variksa, antibiotička proilaksa i prevencija rekrvarenja, teme su o kojima je bilo riječi tokom izlaganja dr Smolović. Preporuka za sprovođenje lagane endoskopije pacijenta koji pate od ciroze – tokom 12 časova od njegovog prijema – i što hitnija upotreba bazoaktivnih ljekova, pred­stavljaju novije smjernice Konsenzusa.

Prikaz kliničkih iskustava upotrebe esomeprazola u terapiji pacijenata Intenzivne jedinice Interne klinike KCCG-a ponudila je mr Olivera Sekulić. Lijek iz grupe inhibitora protonske pumpe koji je već 10-ak godina prisu­tan na svjetskom tržištu, ušao je u upotrebu u KCCG-u zahvaljujući donaciji firme „AstraZeneca” koja je Centru uručila 100 jedinica lijeka početkom prošle godine. Uobičajeni terapijski protokol koji je opisala dr Sekulić koncipiran je kao kontrola intragastrične pH vrijednosti (održavanje iznad 4) i uključivanje terapije inhibitorima protonske pumpe, u početku intravenske a potom i u vidu tableta. Esomeprazol pokazuje prednost u odnosu na ostale ljekove ove vrste jer je zbog rastvorljivosti u vodi i mogućnosti unosa putem nazofaringealne sonde jako pogo­dan za korišćenje u bolničkim uslovima, superiorniji je u kontroli pH vrijednosti, ali i u prevenciji rekrvarenja peptičkog ulkusa.