Avena sativa., Poaceae – Ovas ili Zob

0
3537

[heading size=”6”]„Neka hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek neka bude hrana.” (Hipokrat)[/heading]

Većina ljekara svojim pacijentima preporučuje upotrebu pšeničnih mekinja, koje sadrže dosta biljnih vlakana – kao dopunu ishrani. Najviše ih koriste u liječenju opstipacije ili zatvora. Polisaharid-celuloza je nesvarljiva u organizmu jer čovjek ne posjeduje enzim celulazu pa dolazi do prolaza hrane koja sadrži ovaj polisaharid kroz crijeva. Mehaničkim uticajem ovo dovodi do poboljšanja peristal­tike i pražnjenja crijeva. Nedostatak ovih vlakana čini iritantno dejstvo na debelo crijevo, čime dolazi do nadimanja, pojave gasova i stomačnih tegoba.

Biljna vlakna koje sadrži ovas, kao i ona koje posjeduje pšenica, ne mogu se svariti, pa prolaze kroz crijeva u nesvarenom obliku i izbacuju se stolicom. Postoji jedna razlika. Za razliku od dugih žitarica, vlakna ovsa koja se nalaze u ovsenim mekinjama rastvaraju u vodi. Osim pomenute osobine, imaju sposobnost da upijaju veliku količinu tečnosti i u njoj rastvorene hranljive materije.

Znamo da digestija hrane počinje u ustima. Hrana koju unosimo u organizam sastoji se od ugljenih hidrata, proteina i masti. Da bi se pomenuti sastojci apsorbovali u organizmu, oni se prije toga moraju razložiti na prostije sastojke. Nakon digestije u ustima, hrana prelazi u želudac, dvanaestopalačno i tanko crijevo. Ugljeni hidrati ili šećeri moraju se razložiti do prostih šećera, masti do slobodnih masnih kisjelina, a proteini do amino-kisjelina. Varenje se odvija pod uticajem raznih enzima, želudačne kisjeline, žuči i pankreasnog soka, kao i fermenata koji se izlučuju za svaku vrstu hrane.

Prilikom uzima­nja ovsenih pahuljica, pljuvačka i enzimi nemaju uticaja na vlakna koja se nalaze u ovoj žitarici, pa stoga hrana dospijeva nepromijenjena u želu­dac. Već u želucu, ovsena vlakna počinju da upijaju vodu iz unijetih namir­nica, čime dolazi do uvećanja njihovog obima.

Zajedno sa vodom, vlakna upijaju i već razložene hranljive sastojke. Hrana poslije izvesnog vremena iz želuca prelazi u tanko crijevo, gdje se dovršava razgradnja još nekih hran-ljivih sastojaka. Potom se putem crijevnih resica vrši apsor­pcija vode i u njoj rastvorenih hranjivih materija koje će dospjeti u sistemsku cirkulaciju. Međutim, ovsene mekinje koje su upile određenu količinu tečnosti u želucu, nastavl­jaju da upijaju i na nivou tankog crijeva. Tako nabubrele ovsene mekinje kreću se sa ostalim nesvarljivim materijama u debelo crijevo, odakle će biti eliminisane iz organizma odnoseći dio hranljivih materija i kalorija sa sobom.

Ovsene mekinje se smatraju idealnom hranom za osobe koje hoće da redukuju svoju tjelesnu težinu, a da pritom ne drže neku posebnu dijetu. Pravilna i prirodna ishrana koja uključuje upotrebu jedne ili dvije kašike ovsenih mekinja dnevno, može da pospješi Vaše ciljeve.

DJELOTVORNOST OVSENIH MEKINJA

»Pomažu u održavanju željene tjelesne težine Već smo ukazali na činjenicu da ovsene mekinje imaju sposobnost da uvećavaju svoj obim po unosu u orga­nizam. One na taj način daju osjećaj sitosti. Ovo je odlično za sve one koji su riješili da izgube na težini!

»Snižavaju nivo kolesterola

Loši holesterol koji nastaje u jetri praktično se lijepi za nabubrele ovsene mekinje i zajedno sa njima biva uklon­jen iz organizma. Na taj način se može smanjiti nivo holesterola i do 15%, a što je ravno sniženju vrijednosti holesterola pri uzimanju nekih lijekova. Druga dobra strana ovsenih mekinja jeste da se sniženjem vrijednosti lošeg holesterola smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih oboljenja.

»Sprečavaju naglo povećanje vrijednosti šećera u krvi

Nabubrela masa koja se našla u tankom crijevu lijepi za sebe glukozu koja je nastala razgradnjom šećera, čime sprečava njenu resorpciju u krvi. Na ovaj način ovsene mekinje sprečavaju nagle skokove nivoa šećera u krvi.

»Preventivno protiv raka

Pošto je već naglašeno da ishrana ovsenim vlaknima utiče na održavanje tjelesne težine, a gojaznost je jedan od faktora rizika za obolijevanje od raka, jasno je da ovsene mekinje predstavljaju dobar oblik prevencije. Epidemiološke studije pokazuju da su biljna vlakna jako dobra preventiva protiv nastanka raka debelog crijeva.

»Djelujuprotiv opstipacije i hemoroida

Ovsena vlakna svojim mehaničkim uticajem podstiču kontrakcije i pražnjenje debelog crijeva. Pošto imaju sposobnost upijanja velike količine vode, sadržaj u crijevima postaje mekši, što olakšava eliminaciju crijevnog sadržaja iz organizma.

 

Ovas je jednogodišnja zeljasta biljka. Pripad­nik je familije trava u koju spadaju i tri najvažnije žitarice koje čovjek koristi u svojoj ishrani, a to su pšenica (lat. Triticum aestivum), pirinač (lat. Oryza sativa) i kukuruz (lat. Zea mays). Ovas je, za razliku od pomenutih žitarica, mnogo manje zastupljen u ishrani. Jako je cijenjen jer u sebi sadrži rastvorljiva biljna vlakna. Sve žitarice posjeduju celulozna vlakna koja su u organizmu čovjeka nesvarljiva, što se u nutri-cionizmu naziva balastnim materijama. Da bi održali dobro zdravlje organizma, neophodno je redovno unositi pomenute balastne materije. 

 

PREPORUKA ZA KORIŠĆENJE OVSENIH MEKINJA

Dr Pjer Dikan preporučuje da osobe koje žele da vrše redukciju svoje povišene tjelesne težine koriste mekinje u tri faze, na sljedeći način:

U prvoj fazi – uzima se po jedna supena kašika ovsenih mekinja dnevno.

Druga faza – predstavlja period kada tjelesna težina već počinje da opada, pa se prelazi na uzimanje jedne do dvije supene kašike mekinja dnevno.

Treća faza – predstavlja stanje postignute željene tjelesne težine, kada se preporučuje uzimanje po tri supene kašike mekinja dnevno.

Ovsene mekinje se mogu uzimati sa vodom, sa niskomasnim slatkim mlijekom ili jogurtom, kao i u kombi­naciji sa drugim namirnicama i prilikom pripreme raznih vrsta jela.

(Literatura: „Botanika farmaceutika”, Radiša Jančić, „Čudo ovsenih mekinja”, Pjer Dikan)

Miomir Šoškić, studentfarmaceutskogfakulteta – Podgorica