Hajdučka trava (lat. Achillea millefolium)

0
1641

Hajdučka trava (sporiš, kunića, stolisnik) višegodišnja je biljka koja je vrlo rasprostranjena. Raste po suvim i umjereno vlažnim livadama, pored puteva, oranica i kamenjara. Cvjeta od početka juna pa do kasne jeseni. Skuplja se tokom ljetnjih mjeseci: odsijecanjem vršnih djelova biljke dužine do 25 cm ili se sakupljaju samo cvasti. Sadrži etarsko ulje, vitamin K, gorku materiju ahilein, izvjesnu količinu tanina, smole i inulina. Hemijski sastav hajdučke trave ni do danas nije potpuno ispitan.

 

LJEKOVITOST

Hajdučka trava spada među ljekovita sredstva koja djeluju svojim gorkim ukusom na sluzokožu želuca i tako podstiču izlučivanje želudačnog soka, a samim tim pobuđuju apetit. Povoljno djeluje i na resorpciju hrane, pa se primjenjuje u liječenju raznih oboljenja crijeva i želuca, kod nedostatka apetita, nadutosti i grčeva u crije­vima i želucu, kao i za liječenje upala debelog crijeva. Hajdučka trava čisti i jača krv. Zbog prisustva vita­mina K, primjenjuje se u liječenju poremećaja praćenih krvarenjem kao što su krvarenje iz želuca i hemoroida ili neredovna menstruacija. Žene bi bile pošteđene mnogih bolesti kada bi s vremena na vrijeme koristile hajdučku travu, bilo da se radi o mladoj devojci neurednim menstruacijama, ili o ženi u klimaksu. Zbog znatnog sadržaja kalijuma, hajdučka trava povoljno utiče na rad bubrega. Djeluje i baktericidno, pa se koristi za liječenje rana i čireva.

PRIMJENA

Čaj od hajdučke trave priprema se tako što se jedna-dvije kašičice suve materije čaja preliju sa 200 ml ključale vode. Ovo treba da odstoji 10 min. Potom se procijedi i pije nezaslađen čaj, dvije -četiri šolje dnevno.

Hajdučka trava često ulazi u sastav čajnih mješavina koje pomažu u liječenju gastritisa, kolitisa, grčeva u crijevima i želucu. Takođe se koriste za čišćenje organizma, u liječenju pojačanog lučenja žuči, za normalizaciju metabo­lizma i umirenje. Hajdučka trava može da se upotrebljava u spoljašnjim tretmanima: za obloge, kupke i ispiranje. Kupka ili oblog liječe ispucalu kožu ruku ili bradavice dojilja. Tople kupke od hajdučke trave i kamilice ublažavaju nervne tegobe.

 

 

Piše: mr ph. Lejla Kuburović