Praznici su najljepša čarolija djetinjstva

0
472

[heading size=”6”]Tokom praznika dozvolite djetetu da radi ono što voli. Ne opterećujte ga obavezama i planovima, jer posebnost praznika upravo je u tome da se i djeca odmore i uživaju[/heading]

Praznični dani, za odrasle, prilika su da se malo odmore i provedu lijepe trenutke sa porodicom. Za djecu, oni treba da predstavljaju posebne dane – pune čarolije, mašte i dobrog raspoloženja. Oni su za mališane dugo očekivani događaj koji izaziva neobuzdanu radost i lijepe emocije. Ukoliko se roditelji potrude da ih uljepšaju sitnim iznenađenjima i maštovitim pričama, njihovoj sreći neće biti kraja.

Psiholozi tvrde da način na koji će praznici biti proslavljani u svakoj porodici bitno određuje i kako ćemo ih doživljavati kao zrele osobe, pa zbog toga savjetuju roditeljima da učine sve kako bi se mališani tih dana osjećali veselo, posebno i raspoloženo. Kićenje doma, novogodišnja jelka, svijetleće lampice i nezaobilazni pokloni od Djeda Mraza, trebalo bi da budu dio prazničnih dana svakog djeteta, savjetuju stručnjaci. Možete i sami da napravite ukrase, zajedno sa djetetom. To će ga zabaviti i praznike mu učiniti još zanimljivijim.

Tokom praznika, kroz povezanost sa porodicom i prijateljima, dijete razvija svoj identitet, emocionalnu inteligenciju, pripadnost, socijalizuje se i zadovoljava potrebe za ljubavlju, poštovanjem, uvažavanjem i prihvatanjem. Ponavljanjem aktivnosti, kod djece se razvijaju porodični rituali koji djeci pružaju osjećaj sigurnosti, što pozitivno utiče na to da dijete kasnije bolje shvati međuljudske odnose i razvije se u samopouzdanu, prilagođenu i zrelu osobu.

Razgovarajte sa djecom o Novoj godini, Badnjem danu, Božiću, pričajte im lijepe priče o Djeda Mrazu i njegovom čarobnom putovanju na sankama, o patuljcima i irvasima, prisjetite se dogodovština iz vašeg detinjstva i objasnite im da Djeda Mraz „zna kako se ko ponašao”, pa će dobru djecu nagraditi očekivanim poklonima. Predložite djetetu da napiše pismo Djedu U Crvenom, jer ćete tako saznati šta želi da dobije, a rasplamsaćete i njegovu maštu i kreativnost. Pokloni ne moraju da budu skupi da bi obra­dovali dijete. Važno je samo da sve bude šareno, veselo, toplo, da se dijete osjeti posebnim i bude radosno.

Tokom praznika dozvolite djetetu da radi ono što voli. Ne opterećujte ga obavezama i planovima. Posebnost praznika upravo je u tome da se i djeca odmore i uživaju.

Ako dijete insistira na tome da bude budno do ponoći u novogodišnjoj noći, to mu i dozvolite. Malo odskakanje od rasporeda neće škoditi, naspavaće se sjutra-dan, a osjećaće se važno i značajno. Pustite ga da osjeti prazničnu atmosferu i da učestvuje u svemu što se događa u porodici. Zajedno kitite jelku, pakujte poklone za druge članove porodice, dozvolite da pomaže u aranžiranju novogodišnje trpeze. Uzdržite se od svađa i prepirki tokom praznika, provodite vrijeme sa porodicom i prijateljima. Djeca uče od vas, posmatraju vas i imitiraju, pa se potrudite da njihov svijet, prepun čarolija, mašte i smijeha, što duže ostane takav.

 

 

Piše: Dragana Marković, spec. predškolske pedagogije