Obilježen Svjetski dan Ankilozantnog spondilitisa i Lupusa

0
166

U nedjelju 8. maja na Medicinskom fakultetu u Podgorici  obilježeni su Svjetski dani Ankilozantnog spondilitisa i Lupusa u organizaciji Udruženja  za pomoć oboljelima od reumatskih bolesti (NVO RAM) i Udruženja reumatologa.

Skup je počeo registracijom prisutnih i pozdravnim govorom predsjednika Udruženja Igora Medojevića.

Ukratko, o Udruženju je govorila članica istog, Šenida Kajević, navodeći da sa ovakvih manifestacija svi zajedno žele poslati glasnu poruku  da su tu i da postoje, i kako kaže slogan Udruženja:“Imamo reumatsku bolest, ali ona nema nas.“ U izlaganju pomenuta je i odlična saradnja sa Udruženjem reumatologa na čijem čelu je dr Nataša Miketić, koja uvijek pruža ne samo stručnu, već i prijateljsku pomoć, na čemu joj Udruženje duguje veliku zahvalnost.

Dr Miketić je, kao predsjednik Udruženja reumatologa Crne Gore, pozdravila prisutne i naglasila važnost timskog rada između NVO RAM i Udruženja reumatologa, iskazivajući radost i zahvalnost što je u mogućnosti da sada, poslije dosta godina iskustva, ima više vremena da pomaže svojim pacijentima u njihovim borbama i provodi što više vremena sa njima.

U nastavku programa reumatolog, dr Milan Bogojević je u svom predavanju na temu: Kako prepoznati Ankilozantni spondilitis, kroz prezentaciju predočio članovima najčešće simptome za prepoznavanje bolesti, kako  se zapravo uspostavlja dijagnoza kao i način liječenja i važnost fizikalne terapije za pacijente sa ovom dijagnozom. Naglasio je da je pohvalno to što je Udruženje uspjelo da se izbori da pacijenti svake treće godine imaju pravo na fizikalni tretman u Institutu „Simo Milošević“ u Igalu, što u mnogome pomaže pacijentima da uz adekvatnu terapiju i brigu budu radno sposobni. Dr Bogojević je najavio izradu brošure o Ankilozantnom spondilitisu, koja će zahvaljujući radu Udruženja reumatologa biti dostupna  u narednih nekoliko mjeseci, sa poučnim sadržajem i omogućiće pacijentima da na slikovit način saznaju sve bitne informacije vezane za pomenutu dijagnozu (način liječenja, vježbe, saVjeti itd.).

Članica Udruženja Vanja Šćekić je sa prisutnima podijelila svoja iskustva koja je stekla u svojoj višegodišnjoj borbi sa reumatskom bolesti. Kroz izlaganje je protkala dosta savjeta kako se izboriti sa svim teškim periodima u životu osoba oboljelih od reumatskih bolesti, i svojom pričom i pozitivnošću prenijela prisutnima veoma važnu poruku – kako je sa svim tim poteškoćama moguće ostvariti velike usjehe, kako na privatnom tako i na poslovnom planu.

Na temu „Kako prepoznati Lupus“, govorila je reumatolog, dr Nataša Miketić. Ona  je u svom predavanju upoznala prisutne da je Lupus hronično, sistemsko autoimuno oboljenje koje može zahvatiti svako tkivo ili organ u ljudskom organizmu, kojE je mnogo češćE kod žena nego muškaraca. Navela je nekoliko faktora koji mogu biti uzročnici bolesti, među kojima je i genetski faktor. Težina bolesti može varirati od blage, koja izostaje do stalne koja ima progresivan tok. Liječenje se podešava individualno u zavisnosti od svakog pacijenta, a svrha liječenja jeste da se suzbije pogoršanje bolesti i da se omogući održavanje postignutog efekta određenom terapijom. Dr Miketić je za kraj naglasila važnost partnerskog odnosa na relaciji doktor-pacijent, u djelovanju i liječenju Sistemskog eritemskog lupusa.

Iskustva osoba oboljelih od Lupusa, govorila je mlada članica Udruženja Jovana Miličković, koja se sa ovom bolešću suočila u svom ranom periodu života, što je nije spriječilo da bude uspješna na svim poljima, rušeći sve prepreke i poteškoće koje može izazvati Lupus, kao hronično, sistemsko autoimuno oboljenje.

Program je nastavljen kroz diskusiju na temu Sistemskog eritemskog lupusa, kao i drugih tema koje su u korelaciji sa pomenutim reumatskim oboljenjima, načinima liječenja, značaju podrške i uključivanju porodice u sam proces liječenja, kao i saznavanja informacija s ciljem olakšanja tegoba i poboljšanja načina života.

Igor Medojević, predsjednik NVO RAM