Obilježen Svjetski dan artritisa

0
489

U organizaciji Udruženja za pomoć oboljelim od reumatskih bolesti obilježen je 12. oktobar Svjetski dan borbe protiv artritisa u hotelu “Ramada” u Podgorici.

Manifestacije koje se organizuju šriom svijeta usmjerene su ka podizanju društvene svijesti o reumatskim i srodnim mišićno-koštanim bolestima, i skretanju pažnje javnosti na probleme sa kojima se oboljeli suočavaju.

Ovogodišnja kampanja na globalnom nivou organizovana je pod sloganom “Vizija 2043” da bi podstakla ljude sa reumatskim i mišićno-koštanim bolestima  prevazilaženju svakodnevnih teškoća i pronalaženju rješenja koja će poboljšati kvalitet života oboljelih.

Prisutne je pozdravila gđa Senka Stijepović, predsjednik Udruženja za pomoć oboljelima od reumatske bolesti Crne Gore. – Slogan navodi nas oboljele da razmislimo o potrebama i promjenama koje bi nam odgovarale, i da svojim idejama motivišemo donosioce odluka o rješenjima koja se odnose na naše liječenje, obrazovanje, zapošljavanje, izgradnji okruženja i uključivanja u jednostavne, svakodnevne stvari. U ime svih se zahvaljujem kompaniji Pfizer koja je omogućila štampanje brošura i održavanje ove manifestacije – kazala je gospođa Stijepović.

Dr Svetlana Aligrudić, predsjednik  Udruženja reumatologa Crne Gore, istakla je da:- na 11. Kongresu Evropskog Udruženja reumatologa  2010. godine u Rimu, period od 2010-2020 proglašen je za dekadu kostiju i zglobova sa sloganom “Podstaknimo kretanje”. Preporuke EULARA  su da se ukase na značaj i porast broja oboljelih od bolesti koje zahvataju lokomotornih aparat. Doprinos svemu tome je i Svjetski dan artritisa i još jedna prilika da osobe sa reumatskim bolestima ukažu na problem i predlože ideje koje bi unaprijedile život oboljelih, a, veliku ulogu u svemu tome imaju i strukovne medicinske sestre.

Na temu  “Neželjeni efekti biološke terapije” govorila je dr Nataša Miketić iz Kliničkog centra Crne Gore. U svom izlaganju dr Miketić je predstavila studije koje su rađene na osnovu nacionalnih registara za biološku terapiju, Iako u Crnoj Gori ne postoji takva studija, niti nacionalni registar, dr Miketić je predstavila iskustva svojih kolega iz inostranstva.

– Biološka terpaije se može prekinuti iz dva razloga, kada nije dovoljno efikasna ili ukoliko su neželjena dejstva izražena, zbog toga je potrebno da svi budemo dovoljno informisani o biološkim ljekovima- kazala je dr Miketić.

Na temu “Primjena biološke terapije” govorila je strukovna med.sestra Rajka Srdanović iz Kliničkog centra Crne Gore. – Drago mi je što postoji dobra komunikacija među svima nama, budući da svi moramo biti aktivni kako bismo unaprijedili liječenje. Cilj biološke terapije je poboljšanje stanja bolesnika, sprječavanje daljih bioloških promjena, postizanja remisije i poboljšanja kvaliteta života. Ako se konvencionalnim metodama ne postiže efekat, koristi se biološka terapija. Daje se u obliku injekcija ili infuzija, a u fazi istraživanja je proizvodnja biološke terapije u obliku ampula ili tablet.

– Što se tiče nas medicinskih sestara, mi koristimo Vodič koji je nastao 2013. godine i od tada doživio mnoge izmjene, a sadrži smjernice o primjeni biološke terapije. Naše Udruženje ima i Reumatološku sekcijsku povelja, koja sadrži prava i dužnosti pacijenata. Pacijenti osim svojih prava imaju i određene duržnosti, a to su da budu aktivniji i istrajniji u liječenju i primjeni terapije. Ono što je neophodno je da mi kao medicinske sestre moramo biti kompetentne i edukovane od strane ljekara, a i predstavnika farmaceutskih kompanija u primjeni terapije. Trudimo se da unaprijedimo svoje znanje na raznim skupovima, a osim kompetencije, moramo posjedovati vještinu primjene infuzione terapije a što je veoma važno, moramo umjeti da edukujemo pacijente.

Strukovna med.sestra Marina Medenica iz Kliničkog centra Crne Gore, govorila je na temu “Kako živjeti sa RA”. Tom prilikom istakla je ulogu volje i spremnosti pacijenata da prihvate svoju bolest i nauče da žive sa njom.

– Postoje brojne jednostavne mjere koje mogu da pomognu da se pacijenti izbore sa simptomima, ali je važno i da se preduzme kontrola nad bolešću, nad sopstvenim životom i zdravljem, te da svi oboljeli blisko sarađuju sa svojim zdravstvenim timom – kazala je gospođa Medenica.

U okviru  predavanja predstavljena su i mnoga pomagala koja olakšavaju život oboljelim od reumatoidnog artritisa, stvari koje su neophodne u svakodnevnom životu, a adaptirane potrebama pacijenata. Osim toga, gospođa Medenica je dala određene smjernice kako suzbiti bol korišćenjem toplote, tuširanjem, grijanjem oboljelih dijelova tijela itd.

– Neophodno je da naši pacijenti planiraju svoj dan, da prave ravnotežu između rada aktivnosti i odmora, a neki teži posao podijele na manje korake – kazala je gospođa Medenica.

Obraćajući se oboljelima ob artritisa dala je nekoliko savjeta pacijentima, koji mogu poslužiti u svakodnevnom životu i olakšati ga.