Perineuralna injekciona terapija

0
1130

Najsavremenija metoda liječenja bola na svijetu

Lyftogt Perineural Injection Treatment®

Dr Nenezić, kao  vodeći fizijatar u Crnoj Gori, nakon dugogodisnjeg iskustva u lijećenju, uvodi novu metodu liječenja bola, poznatih  stručnjaka iz svijeta. Jedan je od 7 stručnih lica  za ovu metodu na Balkanu, koju smiju sprovoditi strogo ljekari.

Pojam metode

Perineuralna injekciona terapija – Lzglobyftogt PIT®  je  subkutani tretman serijama malih injekcija u području osjetljivosti nerava – bolne tačke, prirodnim supstancama.

Ovaj tretman je otkriven i kasnije značajno razvijen od strane dr John Lyftogt. On se sastoji  od niza malih injekcija odmah ispod kože, koje ciljaju na bolna područja gdje su živci osjetljivi, s jednostavnim i prirodnim supstancama.

Dr Lyftogt je prva osoba koja je koristila D5W za efikasno  liječenje hronične neuropatske boli i invaliditeta. U početnim istraživanjima objavio je liječenje pod nazivom subkutana proloterapija, a kasnije i neuralna proloterapija, skraćeno kao NPT.  Lyftogt Perineural Injection Treatment®. Neki Amerikanci upućuju na ovaj tretman kao PSI (perineuralna potkožna injekcija) ili PNI (perineuralne injekcije).

Zastupljenost metode u svijetu

Ova metoda je prvo počela da se primjernjuje u Australiji  i Novom Zelandu, a zatim se proširila na Sjevernu Ameriku, Kanadu i zemlje EU. Na Balkanu ima svega par ljekara koji je primjenjuju.

Indikacije

Ova metoda se primjenjuje kod svih bolova u kičmenom stubu, vratu i krstima:

  • Cervikobrahialnog sindroma,
  • Lumboishialgie,
  • Išijasa,
  • Diskus hernie,
  • Polinuroptija,
  • Politrauma i traume,
  • Sportskih povreda,
  • Glavobolja i migrena (trigeminus i facijalis).

Uzroci neuropatija mogu biti: autoimuna stanja (Inflamacija demijelizacija, Polineuroptija, Vaskulitis), sistemske bolesti (Dijabetis, Uremia), infektivna stanja, disproteinemia, toksična stanja, povrede i traume.

Efikasnost metode

Lyftogt PIT® je siguran i efikasan tretman za bolna stanja, kako akutna  tako i  hronična koju su nemaligna.

Ova metoda  uključuje prvu dijagnozu uzroka boli, što je obično posljedica oštećenog ili neizlječivog osjetljivog živca koji uzrokuje bol i upalu.

Svako liječenje ima za cilj smanjiti i otkloniti bol.

Nakon prvog tretmana u većini slučajeva poboljšanje se osjeća odmah, a perod u kome se očekuje  najveći rezultat su četiri dana, što zavisi  od opšteg stanja organizma, životne dobi, kao i toga koliko dugo pacijent ima tegobe.

Tretmani mogu da se ponavljaju (1-8 sesija). Obično se sprovode 1-2 puta nedjeljno ili na 15 do mjesec dana, što rezultira postupnim smanjenjem ukupne boli s ciljem potpunog  prestanka boli  – rezultat nulta bol  – i omogućuje povratak pune funkcije.

Rezultati

Stepen uspjeha varira između 80-100% zavisno od  stanja. U većini je slučajeva tretman je moguće ponoviti, osim u slučaju ponovljene povrede.

Liječenje je izuzetno sigurno – D5W se koristi kao IV rastvor  u bolnicama širom svijeta. Budući da je uglavnom potkožno liječenje koristi se igla od pola inča. Nema nikakvog oštećenja tkiva a tretman je bozbolan. Nisu zabilježene alergijske reakcije, te nema rizika.

“RCT-ovi sa D5W objavljeni za hroničnu bol u donjem dijelu leđa, ahilnog tendinisa i sindroma karpalnog tunela. Rezultat uspjeha metode na 201 ahilovoj  tetivi, koljenima, boli lakta i ramena, donjeg dijela leđa je  92% na 6-mjesečnom praćenju.” – Dr Lyftogt.

 

Dr Dušan Nenezić mr sci

fizijatar – PIT specijalista, akupunkturolog, hiropraktičar, atlasspecijalista

PZU Dr Nenezić, Podgorica