Mezoterapija

0
720

mezoterapijaMezoterapija je metoda kojom se vitamini, minerali, antioksidansi i ostale aktivne supstance ubrizgavaju direktno u drugi sloj kože, “živi” sloj kože gdje se nalaze krvni sudovi, kolagena i elastična vlakna. Na taj način se dobija intenzivna hidratacija i ishrana same kože, a proces starenja se značajno usporava. Mezoterapiju je prvi primijenio francuski doktor Michel Pistor 1952. godine. Prvobitno je metoda korišćena za tretiranje bola kao što je tendinitis, kalcifikacija tetiva, stomatološke procedure. 1987. godine je metodu priznala Francuska medicinska akademija.

Danas se mezoterapija koristi u estetske svrhe za:

  • Poboljšanje strukture kože
  • Uklanjanje finih bora, hiperpigmentacije
  • Za uklanjanje masnih naslaga
  • Za uklanjanje celulita
  • Za zatezanje kože
  • U liječenju alopecije

Kako starimo koža doživljava određene promjene kao što su gubitak elastičnosti, promjene u teksturi, nejednakost u pigmentaciji. Sama koža postaje manje prokrvljena, tanja i dehidrirana. Većina navedenih promjena nastaje zbog smanjene funkcije fibroblasta, koji se nalaze u dermu. Površni sloj kože (epiderm)  ima funkciju barijere prema supstancama iz spoljašnje sredine, na taj način se organizam štiti, tako da je resorpcija kroz površni sloj kože vrlo slaba. Mezoterapijom se zaobilazi površni sloj kože i aktivne supstance se aplikuju na tačno određeno mjesto. Cilj mezoterapije u procesu podmlađivanja kože je povećanje aktivnosti fibroblasta, ćelija koje su odgovorne za produkciju kolagena i elastina.

Supstance koje su se nekada koristile za mezoterapiju bili su mezoterapijski kokteli od ljekova kao što su vazodilatatori, antibiotici, hormoni (kalcitonin, tirozin), biljni ekstrakti. Danas su preparati za mezoterapiju izotonični, neutralnog pH i hipoalergeni rastvori koji sadrže vitamine, minerale, aminokiseline, hijaluronsku kiselinu, sa posebnim akcentom na hijaluronsku kiselinu koja je najbolja supstanca za unapređivanje kvaliteta i tonusa kože, kao i volumena lica. Hijaluronska kiselina je prirodni sastojak međućelijske tečnosti, najmoćnije vezuje vodu, primjera radi 1gr hijaluronske kiseline vezuje nekoliko litara vode.

Mezoterapija lica može da se izvodi ručno (na page tehnika) i uz pomoć mezoterapijskog pištolja. U oba slučaja koriste se veoma tanke iglice, dubina uboda iznosi 1-4 mm u zavisnosti od sloja kože i efekta koji želimo da postignemo.

Prednost dajem mezoterapiji rađenoj mezoterapijskim pištoljem iz razloga što nam pištolj omogućava preciznio aplikovanje preparata na određenu dubinu, zatim imamo mogućnost doziranja preparata, manja je povreda tkiva i neuporedivo veća iskorišćenost mezoterapijskog koktela.

Druga važna indikacija za primjenu mezoterapije je redukcija celulita. Tada se koriste supstance koje tope masne naslage, poboljšavaju cirkulaciju i imaju diuretičko dejstvo. Za tretman mezoterapije ne postoji posebna priprema, preporuka je da se izbjegava uzimanje aspirina i nesteroidnih antiinflamatornih ljekova, jer može doći do stvaranja modrica na mjestu uboda. Mezoterapija je kontraindikovana kod trudnica, dojilja, osoba sa hroničnim bolestima.

Efekti mezoterapije su: poboljšanje tonusa kože, smanjenje dubokih i nestanak sitnih bora, hidratacija kože, poboljšavanje lokalnog imuniteta, jačanje zida kapilara što dovodi do njihove manje vidljivosti, antioksidativni efekat…

LOPOLIZA: Spada u mezoterapijske procedure, to je medicinska procedura kojom se tope i uklanjaju neželjene masne naslage na tijelu. Uz pomoć lipolize možemo izmijeniti izgled tijela i lica. Obično se koristi na onim djelovima tijela koji se i nakon upornog vježbanja ne mogu adekvatno oblikovati (butine, zadnjica, stomak, bokovi).  Supstance koje se koriste za tretman lipolze su 5% phosphatydil cholin i Dezoksipholat, enzimi koji se već duži niz godina koriste venskim putem kod podsticanja jetre na čišćenje krvi od masnoća.  Aktivna supstanca dovodi do pucanja membrane masnih ćelija i do izlivanja sadržaja u okolno tkivo. Odatle se na prirodan način, putem krvotoka, masnoće transportuju do jetre i putem crijeva bivaju izbačene iz našeg organizma. Potrebno je naglasiti da se ovim postupkom mijenja nivo holesterola i tiglicerida.

Tretman lipolize se sastoji iz aplikacije lipolitika mikroinjekcijama direktno u masno tkivo. Postupak same aplikacije lipolitika je minimalno bolan a par minuta nakon aplikacije na mjestu  uboda dolazi do pojave crvenila, otoka, peckanja, pojave modrice.  Efekat tretmana se posmatra nakon jednog mjeseca od aplikacije, jer je  proces razgradnje masnih ćelija  spor. Tokom tretmana obično dolazi do pojave modrice, bolnih čvorića  koji su uobičajna i prolazna upalna reakcija na proces razgradnje masnih ćelija.

Lipoliza nije metoda kojom se mršavi, ona je kontraindikovana kod osoba kod kojih je BMI preko 25. Nakon tretmana lipolize neophodno je redukovati ishranu i uzimati dovoljno vode (1 l vode na 25 kg TT), jedino tako je tretman 100% uspješan.

Dr Ivanka Mijatović