Lokalna primjena NSAIL

0
588

farmegraU organizaciji kompanija Dr Theiss i Farmegra organizovan  je stručni skup 25. oktobra u hotelu Centre Ville u Podgorici, na kome  je prisustvovao veliki broj ljekara raznih specijalnosti i farmaceuti, na temu Lokalna primjena NSAIL – Dugotrajna primjena NSAIL-a kod osteoartritisa kod starijih osoba i pacijenata sa komorbiditetom – klinički značaj. Predavači su bili gosti iz Srbije, prof. dr Dušan Đurić sa Fakulteta medicinskih nauka iz Kragujevca i dr Marko Kovačević iz kompanije Dr Theiss, koji je predstavio proizvodni portfolio ove njemačke kompanije.

Sastanak je akreditovan od strane ljekarske i farmaceutske komore Crne Gore.

Dr Ivan Burić, pozdravljajući prisutne u ime veledrogerije Farmegra, istakao je da je ta veledrogrija osnovana 1998. godine, sa osnovnom djelatnošću veleprodaje i distribucije ljekova, pomoćnih ljekovitih sredstava, dijetetskih i kozmetičkih proizvoda.

– Već duži niz godina smo jedna od vodećih veletrgovina ljekovima u Crnoj Gori, a 2016. godine Farmegra d.o.o. Podgorica je postala dio evropske mreže PHOENIX Pharma GMBH. Samim tim, na tržištu Crne Gore smo doprinijeli poboljšanju kvaliteta farmaceutskih proizvoda uvodeći Evropske standarde, inovacije sa ciljem da kvalitet usluga koje pružamo budu na nivou bilo koje druge razvijene zemlje u Evropi – kazao je dr Burić.

Veledrogerija Farmegra, kao svaka poslovna kompanija, ima svoju viziju i misiju.

– Naša vizija je da pružamo jedinstvenu i sveobuhvatnu zdravstvenu uslugu pravovremeno i na svakom mjestu. Za nas to znači da duž farmaceutskog lanca vrijednosti, svakoj grupi klijenata možemo da ponudimo za njih najpogodnije uslove i proizvode, dok je naša misija očuvanje zdravlja ljudi – naglasio je dr Burić.

Predstavljajući proizvodni portfolio kompanije Dr Theiss, dr Marko Kovačević ukazao je na posebnosti Mucoplant sirupa koji su namijenjeni za borbu protiv kašlja. Podsjetio je da je kašalj jedan od najvažnijih simptoma prehlade, te da u etiologiji kašlja prepoznajemo endogene i egzogene iritanse. Egzogene u vidu dima, prašine i stranih tijela i endogene iritanse u vidu sekreta iz gornjih respiratornih puteva kao i gastričnog sadržaja.

– Kašalj se javlja u formi suvog nadražajnog kašlja, koji je po pacijente mučan, nema nikakvu funkciju i imperativ je što prije ga zaustaviti. U tu svrhu koristimo antitusike koji treba da nam ublaže kašalj. Međutim dva, tri dana po primarnoj pojavi, nadražajni kašalj prelazi u kašalj sa sekretom i on po nekom pravilu traje oko sedam dana. Kada nastupi faza produktivnog kašlja sa sekretom posežemo za ekspektoransima kao preparatima izbora. Zatim u trećoj fazi, u fazi prolaženja kašlja,  opet se javlja suvi – nadražajni kašalj.

Ono što ja sa ponosom govorim je da dr Theiss u okviru Mucoplant linije sirupa, ima sirupe koji su efikasni kod sve tri faze kašlja. Mislim prije svega na ova dva Mucoplant sirupa sa uskolisnom bokvicom kao aktivnom supstancom. Imamo klasičan Mucoplant sirup koji sadrži 5 mg aktivne supstance ove biljke, uskolisne bokvice u 100 ml sirupa. Ne smijemo zanemariti Mucoplant good night koji pored uskolisne bokvice u svom sastavu ima matičnjak, timijan i kamilicu, te mu to daje dobru mogućnost da smiri noćni i kombinaciju dnevnog i noćnog kašlja. Ono što je posebna prednost Mucoplant good night sirupa je da ne sadrži alkohole i šećer, te stoga ga možemo dati pacijentima koji imaju dijabetes – objasnio je dr Kovačević.

Kašalj jeste glavni simptom prehlade, kako je kazao dr Kovačević, ali tu se još javljaju, kao pratioci kliničke slike, oštećenja oralne sluzokože, bol u grlu, pa stoga nešto što je nadodato Mucoplant liniji su Dr Theiss pastile, koje postoje u nekoliko formi: sa žalfijom, vitaminom C, sa bokvicom, sa kamilicom i vitaminom C.

– Ono što je zajedničko je da svojim sastavom i aktivnim supstancama pastile efikasno i u veoma kratkom roku ublažavaju tegobe koje prate upalu sluznice usta i grla, i regenerišu oštećenu, oboljelu sluzokožu. Ne smijemo zanemariti ni njihov pozitivan efekat na sprečavanje nastanka superinfekcija, kod stanja kakva su afte i gingivostomatitis. Još jedna važna stvar za ove pastile, koju treba napomenuti, je da svaka pastila sadrži 20 mg vitamina C, a ordinira se od 4-6 pastila dnevno. Praktično naši pacijenti sa 5 pastila dnevno unose u organizam preporučeni dnevni unos vitamina C za odraslu osobu – istakao je dr Kovačević.

Drugi dio prezentacije bio je fokusiran na topikalne preparate Dr Theiss – Beinwell liniji preparata. To su preparati na bazi gavez biljke.