Stres i konzumiranje kafeina (kofeina) – začarani krug

0
2426

Milioni ljudi današnjeg savremenog svijeta žive iscrpljujuće živote ispunjeni stresom. Stres ima strahovite negativne posljedice na nasa tijela, ali jednako je ozbiljan efekat i na naše mentalno zdravlje. Naše adrenalne žlijezde reaguju na stres u našem okruženju tako što luče u krvotoku adrenalne hormone, kao što je kortizol, koji utiče na svaki dio našeg tijela, uključujuci i mozak.

Kada smo suočeni sa stresnom situacijom, kortizol je odgovarajuća reakcija, može biti spasonosan podižući krvni pritisak, povećavajući dotok krvi u ekstremitete, mišiće i mozak. Tako nam pomaže da se spasimo ili pobjegnemo od opasne situacije, ili da se s njom borimo.

Kortizol je hormon opstanka koji se luči i povlači u kratkim vremenskim intervalima. On je koncipiran za kratkotrajne stresne situacije. Stres sa kojim se suočavamo u današnjem vremenu nije kratkotrajan, i uglavnom je psihološkog i sociološkog karaktera. On se nastavlja dan za danom, godinu za godinom. Naše tijelo reaguje tako što oslobađa manje količine kortizola, te on postaje hronično povišen u krvi.

Ovakvo stanje ima negativni efekat na nas mozak. Korti­zol utiče na memoriju i učenje novoga, povećava tendenciju ka depresiji, čini nas agresivnijima i utiče na prekomjerno unošenje hrane. Produženi periodi povišenog korizola u krvi uništavaju mozak tako što oštećuju hipokampus, deo mozga koji se bavi stvaranjem kratkoročne i dugoročne memorije. Pod uticajem visokih količina kortizola neuroni hipokampusa odumiru veoma brzo. Ovo stanje se prvo moze primijetiti na slabljenju memorije.

Nakon produženog stanja pod stresom i adrenalne žlijezde se iscrpe i postaju hipoaktivne, tada se osjećamo slabim i padamo u stanje potpune iscrpljenosti. Počinjemo da dobijamo na težini i čini nam se da su nam životi izmakli kontroli. U ovakvom stanju, umjesto da mijenjamo percepciju i poimanje svijeta oko nas, time umanjujući stres, i pribjegnemo pravilnoj ishrani koja bi nam osvježila adrenalne žlijezde, mi posežemo za JOŠ JEDNOM ŠOLJICOM KAFE.

Ovaj omiljeni napitak, bez koga mnogi ne mogu započeti svoj dan, u pretjeranim količinama doprinosi iscrpljivanju adrenalnih žlijezda koje nam pomažu da ublažimo nivo svakodnevnog stresa. Pretjerana količina kafe može za nekog biti i jedna šoljica kafe, ako je osoba osjetljiva na kafein. Ona može kod takve osobe izazvati napad panike, nelagodnost, lupanje srca, preznojavanje.

Mnogi kažu da se bez kafe ne mogu razbuditi i započeti svoj dan. Kafa pomaže kod umnih aktivnosti i izlučivanjem adren­alina osoba dobije jutarnji priliv energije, ali zato plaća cijenu dugoročno. Konzumiranje kafe tokom cijelog dana izmoriće i iscrpjeti adrenalne žlijezde, koje neće biti sposobne da kompenzuju stres. Jedna od najgorih varijanti je konzumiranje kafe umjesto doručka. Izlučeni adrenalin daje lažni osjećaj sitosti neko vrijeme, a zatim vodi osobu u hipoglikemiju, te se ona osjeća razdražljivo, nelagodno i anksiozno. Umjesto da pojede nešto zdravo, ta osoba će pribjeci u tom trenutku još jednoj šoljici kafe, koja će opet privremeno, vještački , podići adrenalin i učiniti da osoba “živne”. I tako u začarani krug koji vodi narušavanju zdravlja i poremećaju metabolizma.

Stanovnici Evrope u prosjeku popiju 100 litara kafe godišnje. Pored toga što kafa kao diuretik podstiče izlučivanje vode iz tijela, ona pri tom izvlači minerale iz kostiju, kao što su kalcijum, magnezijum i cink, i ubrzava njihovo izbacivanje iz organizma. Tako doprinosi osteoporozi, i čini kosti slabijim i krhkim.

PMS, povišeni krvni pritsak, gasrto poremećaji, neki su od nus pojava pre­tjeranog konzumiranja kafeina.

Kafein je najrasprostrenija psiho aktivna substanca današnjice; 80 posto svjetskog sta­novništva unosi dovoljnu količinu kofeina kroz piće i hranu, da možemo reći da su njihovi mozgovi i pod dejstvom kofeina. Ka­fein ubrzava metabo­lizam energije u mozgu, ali istovremeno smanjuje

krvotok u mozgu tako da manje energije stiže do mozga čije su potrebe povećane. Kafein jača uticaj dopamine, pojačava hiperosjetljivost, uznemirenost i aktivnost velikih mišića. On povećava lučenje stimulativnih neuro hormona, noradrenalina, a smanjuje lučenje umirujućih neurotransmitera kao što je serotonin, i ta­ko doprinosi nesanici i anksioznosti, naročito ako se kafein konzumira uveče.

Kafein podiže krvni pritisak i pospješuje kardio vaskularna oboljenja, povećava rizik od pobačaja i poremećaja kod novorođenčadi kod majke koja je konzumirala dosta kafeina u toku trudnoće.

Kao i u svemu, važno je uspostaviti balans i u kon­zumiranju kafeina. Svako od nas ima, zbog svoje biohemijske individualnosti, svoj prag tolerancije ove supstance.

Kafa ima svoja pozitivna dejstva kao jak antioksidant i stimulator umnih aktivnosti, npr, ali je važno ne pretjerivati u njenom konzumiranju, kao i u konzumiranju ostalih napitaka koji sadrze kafein. Njena aroma i uživanje koje pruža ritual ispijanja šoljice jutarnje kafe, su mala zadovoljstva koja zivot znače.

Moj savjet bi bio da se zadržite na toj jutarnjoj kafi, ona je sasvim dovoljna.

Interesantan je podatak, a i za razmisljanje, da je kafa supstanca koja umanjuje i poništava dejstvo homeopatskih ljekova, i u toku homeopatskog liječenja njeno konzumiranje je ograničeno ili zabranjeno.

 

Piše: dr Snežana Tomić, homeopat