03. februar – Zaštitne mjere zaustavile sezonski grip

0
62

Institut za javno zdravlje (IJZ) do sada nije otkrio nijedan slučaj sezonskog gripa. Zaštitne mjere spriječile su mogućnost da se prenosi ako da je grip ugašen na početku sezone. Dom zdravlja spreman je za vakcinaciju protiv koronavirusa.

U IJZ vjeruju da su nošenje maske, distanca i pravilna higijena ruku spriječili širenje sezonskog gripa kao i drugih respiratornih virusa.

– Sezona gripa se prati i prijavljuje međunarodnim partnerima od 40-te nedjelje jedne kalendarske godine do dvadesete nedjelje sljedeće kalendarske godine. Kod nas u zemlji za sad nemamo do sad detektovan nijedan slučaj virusa gripa, što se poklapa sa situacijom u evropi i svijetu – kazao je direktor IJZ dr Igor Galić.

I direktor Doma zdravlja Podgorica dr Nebojša Kavarić, saglasan je sa dr Galićem da su zaštitne mjere spriječile širenje sezonskog gripa, pri čemu nesumnjiv značaj ima i redovna vakcinacija hroničnih bolesnika starijih od 65 godina.

– Ove godine odziv je bio možemo da kažemo 100 posto. Svi građani koji su bili predviđeni za vakcinaciju od gripa primili su je i to u vrlo kratkom roku. Praktično smo na području grada uobičajeno davali negdje oko 8 do 9 hiljada ove godine smo dali nešto preko 12 hiljada vakcina. One su utrošene za nešto manje od 30 dana – naveo je dr Kavarić.