03. jun – Dupli mutant prijeti Srbiji

0
40

Indijska varijanta korona virusa nazvana dupli mutant je otkrivena u Hrvatskoj i Mađarskoj, a možda je već stigao i u Srbiji.

Varijanta virusa SARS-CoV-2 koja ima dvije promjene na površinskom proteinu registrovana je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, potvrdili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Virusološkinja dr Ana Gligić ne isključuje mogućnost da ovog soja već ima i u Srbiji, ali da to do sada nije potvrđeno.

– Ako pogledamo susjede, sve ukazuje na to da je taj soj prisutan i kod nas, ali da za to nemamo naučne potvrde. Ipak, nema mjesta panici. Sve i da je virus tu, činjenica je da svakog dana opada broj inficiranih korona virusom zbog velikog odziva za imunizaciju. Vakcina svakako djeluje i protiv mutanata – rekla je dr Gligić, apelujući još jednom na sugrađane da se vakcinišu.

Inače, ovaj soj, poznat kao dupli mutant, prilično je zarazan i velika je mogućnost brzog prenošenja.

Indijski soj korona virusa daje slične simptome kao i ostali sojevi virusa SARS-CoV-2: povišenu temperaturu, gubitak čula mirisa i ukusa, kašalj, reljefasti jezik (poznat još i kao kovid-jezik), bjeličaste promjene na nokatnoj ploči (poznate i kao kovid-nokti), umor, glavobolju. Ono što je do sada poznato o indijskoj varijanti jeste da ima dvije značajne genetske promjene u površinskom proteinu – E484Q i L452R. Zbog toga je dobila naziv “dupli mutant”. To, međutim, ne znači da je indijska varijanta dvostruko zaraznija ili opasnija jer naučnici to još nijesu dokazali, piše Danas.