03. mart – Hiljade nezadovoljnih medicinskih radnika napustili bolnice – Mađarska

0
53

Nekoliko hiljada zaposlenih u mađarskim bolnicama dalo je otkaze, osuđujući nove državne ugovore o radu. Uprava je pokušala da ih uvjeri da promijene odluku tvrdeći da se Mađarska suočava s trećim talasom epidemije korona virusa.

Po saopštenju državne zdravstvene službe (OFKO), 95 odsto od 110.000 zaposlenih potpisalo je nove ugovore prije roka, 1. marta, a preostalih 5.500 nije te je primorano da napusti svoja radna mjesta.

Zoltan Jenei, šef OFKO-a, međutim, želio je da ublaži zabrinutost, rekavši novinarima da zdravstvo, iako pod pritiskom zbog pandemije kovida-19, ipak i tako može da radi, čak i bolje nego do sada.

Zakon koji definiše nove uslove rada usvojio je Parlament u oktobru 2020. godine. Predviđeno je povećanje plata koje je premijer Viktor Orban pozdravio kao “bez presedana”, uvedene su sankcije za mito koji pacijenti daju ljekarima, što je uobičajena praksa u Mađarskoj.

Ali neke druge odredbe su razbjesnele zaposlene koji smatraju da više neće dobijati bonuse, ili da im više neće biti dozvoljeno da rade i drugi posao, u privatnim klinikama.

U budimpeštanskoj bolnici u jednom od odeljenja samo je 20 odsto specijalista obnovilo ugovor, navodi se u pismu objavljenom na sajtu Teleks.