04. jun – Sigurnim koracima ka kolektivnom imunitetu

0
44

Prvi mjesec masovne imunizacije protiv koronavirusa u Crnoj Gori obilježili su impozantni rezultati, a iza njih stoji ozbiljan rad cjelokupnog zdravstvenog sistema, ocijenila je ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović.

Masovna imunizacija u svim crnogorskim opštinama počela je 4. maja, a dr Borovinić Bojović je za portal covidodgovor.me rekla da je veoma zadovoljna postignutim.

– Rezultati rada do sada su potpuno jasni i činjenični. Imamo 20 odsto stanovnika koji su potpuno vakcinisani i 30 odsto građana koji su primili prvu dozu vakcine – pojasnila je dr Borovinić Bojović, dodajući da se ti procenti odnose na odraslu populaciju zbog toga što se maloljetne osobe ne vakcinišu.

Ministarka zdravlja smatra da moramo uzeti u obzir činjenicu da je masovna vakcinacija u Crnoj Gori počela prije mjesec, a u većini evropskih zemalja znatno ranije. To nas, kako je kazala, ipak nije spriječilo da zabilježimo bolje rezultate od onih u Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji, Kosovu i Bugarskoj.

– A ono što je još važnije jeste da su naši rezultati veoma slični rezultatima Francuske, Austrije i Njemačke, gdje je potpuno vakcinisanih između 16 i 20 odsto – naglasila je dr Borovinić Bojović.

Govoreći o dostizanju kolektivnog imuniteta, ona je objasnila da takozvani imunitet krda ne čine samo vakcinisani, nego i oni koji su preležali bolest. Ona je rekla da smo do sada zabilježili oko 100 hiljada slučajeva koronavirusa, odnosno onih koji su preležali bolest, ali je taj broj sigurno još veći.

– Idemo sigurnim koracima ka postizanju kolektivnog imuniteta – istakla je dr Borovinić Bojović.