04. mart – Broj oboljelih od malih boginja alarmantan

0
238

Broj slučajeva malih boginja u svijetu je alarmantan, saopštio je Unicef, a među zemljama sa velikim brojem oboljelih je i Srbija. U Crnoj Gori u 2018. zabilježeno 203 oboljela u odnosu na 2017. kada nije bilo pojave ove zaraze bolesti.
Situacija je najkritičnija u deset zemalja koje čine 74 odsto ukupnog povećanja. Deset zemalja sa najvećim povećanjem broja oboljelih su Ukrajina sa nešto više od 30.000 oboljelih, zatim Filipini, Brazil, Jemen, Venecuela, Srbija sa gotovo 4.500 oboljelih, Madagaskar, Sudan, Tajland i Francuska sa gotovo 2.300 oboljelih.
O povećanju broja slučajeva malih boginja u 2018. u odnosu na 2017. izvijestilo je 98 zemalja, među njima i Crna Gora koja je sa 203 oboljela treća na listi zemalja sa velikim brojem zabilježenih slučajeva malih boginja u 2018, a koje nijesu imale slučajeve u 2017. godini.
Epidemija je nastala zbog toga što određene grupe u opštoj populaciji nijesu bile vakcinisane, saopštio je Unicef. Kako se dodaje, epidemija je ukazala na značajan broj odraslih osoba koje nijesu vakcinisane ili su nepotpuno vakcinisane, kao i da ima dosta djece mlađe od pet godina koja nijesu vakcinisana zbog oklijevanja roditelja uzrokovanog glasinama o kvalitetu i bezbjednosti MMR vakcine i navodnoj povezanosti sa autizmom.