05. februar – Testovi iz apoteka nijesu za kućnu upotrebu

0
59

Testiranje brzim antigen testovima za otkrivanje prisustva korona virusne infekcije, koji se sada mogu kupiti i u apotekama, obavljaju zdravstveni radnici i to u laboratorijama ili zdravstvenim ustanovama. Iako se mogu kupiti u apotekama, ti testovi nijesu predviđeni za korišćenje u kućnim uslovima, rekla je Pobjedi Lidija Čizmović iz Instituta za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore.

U nekoliko apoteka u Podgorici, farmaceuti su kazali da građani ne shvataju da je u pitanju test koji treba da se koristi u prisustvu medicinara, već da pokušavaju sami da rukuju sa njima pa dobiju često lažne rezultate.

– Test košta 15 eura i može se kupiti pod nazivom PCL COVID 19 Ag Gold Saliva. Nije teško rukovati njime, bezbjedan je i funkcioniše tako što se testira ispljuvak. Međutim, neophodno je pažljivo saslušati preporuku farmaceuta i odraditi test u prisustvu medicinski stručnog lica – kazala je Čizmović.

Ona je pojasnila da se u skladu sa Zakonom o medicinskim sredstvima u prometu mogu naći samo medicinska sredstva koja su registrovana, odnosno koja imaju dozvolu za uvoz.

– Brzi test koji je za kvalitativnu analizu SARS-CoV-2 antigena na uzorcima ljudske pljuvačke pod nazivom: PCL COVID 19 Ag Gold Saliva je jedini registrovan u Institutu. Ovaj test u skladu sa uputstvom proizvođača je isključivo namijenjen za kliničke laboratorije ili zdravstvene radnike i nije predviđen za korišćenje u kućnim uslovima – pojasnila je ona.