05. mart – Grip odnio još dvije žrtve

0
224

U toku prethodne sedmice u Centru za medicinsku mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje (IJZ) laboratorijskim putem potvrđeno je 38 slučajeva infekcije virusom gripa tipa A. Oni su saopštili da su u toku prethodne sedmice od posljedica gripa preminula dva pacijenta. – Zaključno sa prethodnom sedmicom ukupno je registrovano 22 smrtna slučaja od infekcije virusom gripa u sezoni 2018/2019 – kazali su iz Instituta. Kako su naveli, od početka sezone bilo je 417 laboratorijski potvrđenih slučajeva gripa, od čega je 416 slučajeva infekcije virusom gripa tip A i jedan virusom gripa tip B.

– Od ukupnog broja laboratorijski testiranih uzoraka od početka sezone, 46,1 odsto je bilo pozitivno na prisustvo virusa gripa, od čega je 99,7 odsto uzoraka pozitivno na virus gripa tip A – kaže se u saopštenju.

Iz IJZ su rekli da je u toku prethodne sedmice prijavljeno 386 osobe sa simptomima nalik gripu (ILI), što predstavlja incidenciju od 62,26 na 100 hiljada stanovnika. To je, kako su naveli, za oko 34 odsto manja vrijednost incidencije u odnosu na vrijednost incidencije iz prethodne sedmice. Najveći broj oboljelih od ILI u izvještajnoj nadzornoj sedmici registrovan je u uzrastu od 20 do 64 godine, 251 oboljelih, odnosno 65,01 odsto od ukupnog broja prijavljenih slučajeva. – Takođe je najviša incidencija registrovana u uzrastu od 20-64 godine, 66,47 – dodaje se u saopštenju. Iz Instituta su kazali da je u toku prethodne sedmice prijavljeno 7,65 hiljada osoba sa simptomima blažih i težih infekcija respiratornog trakta (ARI). Najveći broj oboljelih od teških i lakših respiratornih infekcija je u toku prethodne sedmice registrovan u uzrastu od 20-64 godine, 2.898 oboljelih, što je 37,8 odsto od ukupnog broja prijavljenih slučajeva. – Najviša incidencija registrovana je u uzrastu od nula do četiri godine, dakle među djecom predškolskog uzrasta – kaže se u saopštenju.

Navodi se da je prethodne sedmice, prema podacima dobijenim iz sentinel bolničkog nadzora nad teškim akutnim respiratornim infekcijama (SARI), prijavljeno osam slučajeva teških akutnih respiratornih infekcija. – Preporučujemo da se sve osobe koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija vakcinišu – kazali su iz Instituta. Oni su podsjetili da su u domovima zdravlja u Crnoj Gori i dalje dostupne vakcine. – Vakcina se može primiti tokom cijele sezone trajanja nadzora nad gripom, ali je najbolje vrijeme za vakcinaciju prije početka širenja virusa u populaciji, obzirom na to da je za razvoj antitjela potrebno da prođu dvije do tri sedmice od vakcinacije – dodaje se u saopštenju.