06. mart – Zajedničkim djelovanjem u suzbijanju širenja koronavirusa

0
216

Crna Gora je sprovela sve mjere prevencije u cilju sprečavanja unošenja i širenja koronavirusa, međutim s obzirom na situaciju u regionu, uprkos svim mjerama koje se sprovode, vjerovatnoća importacije virusa se povećava. Ovo je saopšteno na sastanku predstavnika Ministarstva zdravlja, sekretara Nikole Antovića, genaralnog direktora Direktorata za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu dr Mira Kneževića i generalne direktorice Direktorata za harmonizaciju propisa i međunarodnu saradnju mr Slađane Pavlović, sa dr Vladislavom Maslenikovim, ambasadorom Ruske Federacije u Crnoj Gori sa saradnicima.

Antović je kazao da je zdravstveni sistem preduzeo sve mjere u cilju zaštite zdravlja kako građana Crne Gore, tako i stranih državljana koji borave u Crnoj Gori. On je istakao da su pripremljene preporuke za prevenciju, smanjenje rizika i eventualno suzbijanje virusa i da se situacija prati iz sata u sat i u skladu sa tim primjenjuju i uvode potrebne mjere.

Dr Knežević upoznao je predstavnike Ambasade Ruske Federacije sa konkretnim mjerama koje je Crna Gora preduzela od pojave korona virusa u svijetu.

Ambasador Maslenikov je istakao da u Crnoj Gori privremeno ili stalno boravi veliki broj državljana ruske zajednice i da je, s tog aspekta, od velikog značaja sve što je preduzeto kako bi se spriječio unos virusa u našu zemlju, posebno u susret predstojećoj turističkoj sezoni, kada se očekuje veći priliv turista iz Ruske federacije.

Na sastanku je dogovoreno da se u skladu sa aktuelnom situacijom, intenzivira međudržavna saradnja, kako bi se blagovremeno dobijale informacije o razvoju širenja korona virusa i na osnovu toga sprovodile adekvatne mjere.