07. jul – Fizikalna terapija i u Domu zdravlja Andrijevica

0
247

Otvaranjem jedinice za fizikalnu terapiju u Domu zdravlja Andrijevica poboljšaće se kvalitet usluga u toj zdravstvenoj ustanovi, a građani tog grada, zbog fizikalne terapije, više neće morati da putuju u Berane, kazao je prilikom svečanog otvaranja ministar zdravlja dr Kenan Hrapović. Hrapović je naveo da Vlada ispunjava strateški postavljene ciljeve i da je imperativ jednaka, kvalitetna i dostupna zdravstvena zaštita za građane u mjestu boravka. – I zato smo danas ovdje, da nakon što smo to učinili u drugim gradovima Crne Gore, i u Andrijevici na svečan način obilježimo početak rada jedinice za fizikalnu terapiju – rekao je Hrapović. On je naveo da su nabavljena tri aparata i prateća oprema za fizikalnu terapiju iz sredstava Fonda za zdravstveno osiguranje i iz sopstvenih sredstava Doma zdravlja, a da će ordinirati fizijatar iz beranske bolnice i fizioterapeut iz Doma zdravlja Andrijevica. – Oko četiri i po hiljade građana, koji su osiguranici ovog doma zdravlja, i to mahom van užeg gradskog jezgra, za ovu vrstu usluge više neće morati da putuju do beranske bolnice, što nam je bio cilj – poručio je Hrapović. On je podsjetio da je u okviru projekta Energetske efikasnosti u Dom zdravlja Andrijevica uloženo 130 hiljada eura i da su značajno poboljšani uslovi rada i boravka u objektu. Direktor Doma zdravlja Andrijevica, Dragan Vučeljić, kazao je da se otvaranjem jedinice za fizikalnu terapiju stvaraju uslovi da građani uslugu dobiju u svom gradu, a ne da putuju. – Otvaranjem ove jedinice se povećava kvalitet usluga u našoj ustanovi i kvalitet cjelokupnog zdravstvenog sistema Crne Gore. Andrijevica jeste mala, ali ovo za naš grad puno znači. Jer građani, često znaju da odustaju od terapije, zbog velike gužve u Beranama. Sada toga neće biti. Obezbijedili smo fizijatra, koji dva puta mjesečno dolazi u našu ustanovu i imamo višu medicinsku sestru. Imamo uslove da sve funkcioniše kako treba – naveo je Vučeljić.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić, rekao je da je Fond nastavio da slijedi politiku Ministarstva zdravlja i Vlade Crne Gore u obezbjeđivanju dostupne i kvalitetne zdravstvene zaštite za stanovnike sjevera Crne Gore i da je za otvaranje jedinice za fizikalnu terapiju obezbijedio deset hiljada eura.
– Za ovaj Dom zdravlja smo u protekle dvije godine obezbijedili 60 hiljada eura za nabavku druge opreme i patronažnih kola, a takođe u planu je, u toku ove godine, nabavka oftalmološke opreme i ultrazvučnog aparata u iznosu od 29 hiljada eura. Sve ovo govori o tome da se izuzetno vodi briga o stanovnicima Andrijevice i poručujem da ćemo sa tim aktivnostima nastaviti – rekao je Čirgić.