07. jun – Korona i vakcinacija ugrožavaju zalihe krvi

0
28

Usled pandemije virusa Kovid-19, ali i masovne vakcinacije, u Zavodu za transfuziju postoji rizik od smanjenja zaliha krvi, što može otežati redovno funkcionisanje zdravstvenih institucija i liječenje građana. Načelnica Službe za kolekciju krvi u Zavodu dr Nela Eraković za Dan kaže da rizik od smanjenja zaliha svakako postoji i zato apeluje na građane koji još nijesu primili vakcinu, a zdravi su i mogu da doniraju krv, da to učine tri dana prije planirane vakcinacije.

– Na ovaj način će nakon primljene prve i druge doze vakcine biti u mogućnosti da bezbjedno doniraju krv već u narednom dozvoljenom terminu. Podsjetiću da muškarac može bezbjedno donirati krv na svaka tri mjeseca, a žena na svaka četiri – kazala je dr Eraković.

Pojašnjava kako i kada se može dati krv nakon same vakcinacije, a termin je uslovljen primljenom vakcinom.

– Ako su vakcine bazirane na mRNA tehnologiji (Pfizer/ BioNTech, Moderna) odgađa se doniranje krvi za 48 časova nakon vakcinacije zbog moguće pojave lokalnih simptoma na mjestu primjene vakcine (bol, crvenilo, svrab kože, otok). Odgađa se doniranje za sedam dana od prestanka simptoma u slučaju nuspojava na vakcinu (umor, glavobolja, bolovi u mišićima, jeza, drhtavica, bolovi u zglobovima, povišena tjelesna temperatura, mučnina, uvećane limfne žlijezde) – objasnila je dr Eraković.

Ako su vakcine bazirane na adenovirusno vektorskoj tehnologiji (AstraZeneka, Johnson&Johnson), odgađa se doniranje krvi na četiri nedjelje nakon vakcinacije.

– Ako je vakcina koju je davalac primio Sputnjik V ili Sinofarm, odgađa se doniranje krvi na četiri nedjelje nakon vakcinacije. Ukoliko osobe ne znaju kojom su vakcinom vakcinisane, odgađa se doniranje krvi na četiri nedjelje nakon vakcinacije – navela je dr Eraković.

Ona je kazala da osoba koja je preležala Kovid-19 infekciju može donirati krv 28 dana, to jest četiri nedjelje, nakon prestanka simptoma. Ukoliko je jedan od simptoma bila upala pluća, davalac prije sledeće donacije krvi mora sačekati da prođe period od tri mjeseca.

– Za period od 1. januara do 1. juna 2021. godine na teritoriji Crne Gore prikupljeno je 7.850 jedinica krvi. Ponosni smo na sve naše davaoce koji darujući dio sebe poklanjaju život drugima – naglasila je dr Eraković, piše Dan.