07. novembar – Uvedene rehabilitacije pred operacije – Velika Britanija

0
237

Ljudi žele da budu fit pred ljeto ili neke zabave, ali ideja da budete fit za operaciju nije nešto o čemu većina razmišlja. Stručnjaci kažu da bi trebalo. Ukoliko ste u formi veće su šanse da će operacija uspjeti i smanjuje se stopa mogućih komplikacija, kaže Ravi Mahajan, profesor anestezije i intenzivne njege u NHS Trust u Univerzitetskoj bolnici Notingem i predsjednik Kraljevskog koledža anesteziologa. – Operacija može da dovede tijelo do ogromnog stresa tako što poremeti nivo hormona, a to istovremeno pokreće imuni sistem i nervni sistem – pojašnjava on.

Veliki broj pacijenata je doživio komplikacije poslije operacije, što im je produžilo vrijeme oporavka u bolnici ili su se vraćali u medicinsku ustanovu, jer su imali prekomjernu težinu ili su pušači.

– Fizička i mentalna priprema za operaciju može osigurati da tijelo bude bolje spremno da se nosi sa svim stresovima i ubrza oporavak – smatra prof. Mahajan. Kraljevski koledž anesteziologa traži rehabilitaciju, odnosno, kombinaciju vježbanja, edukacije i psihološke podrške u mjesecima prije operacije, kako bi postali rutinski u NHS bolnicama. U Engleskoj i Velsu godišnje se obavi oko 250.000 operacija visokog rizika, koje nose 20 posto rizika od komplikacija kao što je respiratorna insuficijencija (problemi sa disanjem rezultiraju nedostatkom kiseonika i viškom ugljen-dioksida) ili pneumonijom. Trenutno, prehab – rehabilitacija se nudi samo u nekoliko bolnica jer je to relativno novi koncept, ali te bolnice već imaju koristi. Tokom protekle dvije godine, pacijenti pred operacije karcinoma abdomena u NHS Trustu na Mančester univerzitetu su prošli kroz prehab prije poduhvata. Program u trajanju od 12 nedjelja uključuje vježbe disanja i fizioterapiju, kao i obučavanje o ishrani i pomoć pri prekidu pušenja. Pacijenti imaju i 20-minutni fitnes test i prisustvuju školi hirurgije, gdje se bliže upoznaju sa detaljima operacije i doktorima i medicinskim sestrama koji će ih zbrinuti. Ti pacijenti imali su 50 odsto manje komplikacija kao što je pneumonija, a dužina njihovog boravka u bolnici bila je kraća za tri dana.

Šetnja, vožnja biciklom, baštovanstvo i ples mogu biti od koristi prije operacije, poručuju stručnjaci.