08. februar – Oboljele još dvije odrasle osobe od morbila

0
238

Iz Instituta za javno zdravlje saopštili su da su u Crnoj Gori zabilježena još dva slučaja obolijevanja od malih boginja. Radi se o dvije odrasle osobe (1969. i 1973. godište) koje su virusu bile izloženi tokom dužeg zajedničkog boravka u Beograd, a od kojih je jedna nevakcinisana, a druga bez validnih dokaza o vakcinaciji.
S obzirom na prikupljene podatke, kako su pojasnili, jasno je da se radi o ponovnom uvozu virusa morbila u Crnu Goru, što je očekivana situacija na čiju mogućnost je do sada je više puta ukazivano.
-S obzirom na broj idetifikovanih kontakata moguće je, ali nužno ne znači da će neodložno doći do masovnog – epidemijskog širenja virusa. Bez obzira na navedeno i s obzirom na epidemiološku situaciju u regionu kao i na činjenicu da postoji značajan broj djece predškolskog uzrasta koja nisu vakcinisana – mogućnost registrovanja dodatnih slučajeva u opštoj populaciji, kao i sekundarnog širenja oboljevanja postoji – upozorili su iz Instituta za javno zdravlje.
Epidemiološka situacija u Crnoj Gori, sa za sada sporadičnim uvozom slučajeva, rezultat je visokih stopa imunizacija i visokog nivoa kolektivnog imuniteta iz ranijih godina.
– Međutim, činjenica da do sada nismo imali masovno oboljevanje od određenih zaraznih bolesti učinilo je da zaboravimo njihovu opasnost što je dovelo do razvoja pogrešnog uvjerenja da uzročnika zaraznih bolesti više nema, te da nam vakcine, kao najbitnija zdravstvena intervencija u istoriji čovječanstva, više nisu potrebne.
Na svu sreću broj vakcinisane djece se svakodnevno uvećava i još uvijek nije kasno da postignemo visok nivo kolektivnog imuniteta koji bi sriječio masovnije oboljevanje, a samim tim i vjerovatnoću pojave komplikacija i najtežih ishoda koji nerijetko prate infekciju virusom malih boginja – poručuju iz Instituta.
Prvi slučaj malih boginja u Crnoj Gori zabilježen je 29. januara. U pitanju je 14-mjesečna djevojčica koja je iz Beograda stigla u Podgoricu a nije bila vakcinisana. Njeno stanje sada je stabilno.