08. jul – Predstavljen Nacionalni plan uvođenja HPV vakcine u program imunizacije u Crnoj Gori

0
48

– Ministarstvo zdravlja i zdravstveni sistem prepoznali su značaj uvođenja novih vakcina za koje je, sa javno-zdravstvenog aspekta, procijenjeno da su prioritet, a među njima je svakako i HPV vakcina, s obzirom na učestalost javljanja i težinu obolijevanja od karcinom grlića materice. Globalna strategija za ubrzanje eliminacije ove maligne bolesti, koju su potpisale države članice Svjetske zdravstvene organizacije, podrazumijeva sprovođenje skrining programa za rano otkrivanje ove bolesti, koji se sprovode uporedo sa vakcinacijom protiv infekcija izazvanih humanim papiloma virusima (HPV) – kazao je ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, na predstavljanju Nacionalnog plana uvođenja HPV vakcine u program imunizacije u Crnoj Gori, koji se realizuje u okviru implementacije Dvogodišnjeg sporazuma o saradnji Crne Gore i Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) 2022-2023. godine.

Globalna strategija predviđa uvođenje HPV vakcine u program imunizacije, sprvođenje skrining programa i kvalitetnog liječenja, kako bi se ostvarili definisani ciljevi, uključujući i obuhvat od 90 odsto u populaciji djevojčica uzrasta do 15 godina. Cilj ovog programa je prevencija obolijevanja od karcinoma grlića materice ili otkrivanje bolesti u ranoj fazi kada je mogućnost izlječenja značajno veća.

Ministar Šćekić je naglasio da Vlada Crne Gore pristupa pitanjima zdravstvene zaštite građana sa punom posvećenošću, svjesna činjenice da je ulaganje u prevenciju bolesti ulaganje u zdravlje nacije. Prema njegovim riječima, početak imunizacije HPV vakcinom nije sprovedem do sada zbog epidemiološke sitiacije izazavne koronavirusom, ali da su sada stvoreni svi preduslovi da vakcinacija započne u drugoj polovini septembra ove godine.

– Ipak, da bi se vakcinacija i HPV vakcinom i ostalim vakcinama, predviđenim redovnom kalendarom imunizacije, sprovodila po uzoru na uspješne programe u svijetu, neophodno je da se uključe svi činioci šire društvene zajednice, u prvom redu roditelji djece koja su ciljna grupa, potom zdravstveni radnici, predstavnici obrazovnog sistema, NVO sektora i naravno predstavnici medija. Svi smo svjedoci da se već izvjesno vrijeme, zbog agresivnog djelovanja antivakcinalnih lobija i Crna Gora, kao i veliki broj zemalja Evrope i svijeta, suočava sa ozbiljnim izazovima kada je imunizacija u pitanju, zbog čega bilježimo značajan pad broja vakcinisane djece po obaveznom kalendaru imunizacije. Tu prije svega mislim na vakcinaciju MMR vakcinom, čiji je procenat u našoj zemlji posljednjih nekoliko godina nizak i prijeti da nam djeca ponovo obolijevaju od zaraznih bolesti koje su bile gotovo iskorijenjene u našoj zemlji. Zato bih i ovom prilikom svim roditeljima poslao snažnu poruku da ne nasijedaju na neprovjerene i naučno neutemeljene tvrdnje i predrasude o vakcinaciji, već da budu odgovorni i što prije zaštite svoju djecu, jer na taj način doprinose očuvanju njihovog zdravlja i života, ali i zaštiti cjelokupne populacije. Velika je odgovornost i na zdravstvenim radnicima, u prvom redu na pedijatrima, koji, kroz savjetodavni rad sa roditeljima djece čiji su izabrani doktori, treba da doprinesu da se obuhvat vakcinacije generalno podigne na toliko nivo da steknemo kolektivni imunitet od zaraznih bolesti, za koje imamo dostupne vaccine – istakao je ministar zdravlja.

– I aktivnosti Ministarstva prosvjete, u ovom kontekstu, usmjerene su na kreiranje zdravog i bezbjednog ambijenta za našu djecu – poručio je ministar prosvjete Miomir Vojinović.

Pored ispunjavanja najviših zdravstvenih standarda u školskim objekatima, kako je kazao, ove aktivnosti uključuju i unapređenje i implementaciju programa zdravstvenog obrazovanja u vaspitno- obrazovni proces, na svim nivoima obrazovanja, jačanje kapaciteta za kreiranje obrazovnih standarda koji se odnose na zdravlje i dobrobit učenika, kao i na pomociju zdravstvene zaštite i zdravstvenih servisa.

Šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori dr Mina Brajović naglasila je da su raspoloživi epidemiološki podaci SZO zabrinjavajući i da svake godine karcinom grlića materice uzrokuje 300 000 smrtnih slučajeva u populaciji žena.

– U 99% slučajeva HPV virus je uzrok ovog oboljenja. U zemljama niskog i srednjeg nivoa razvoja, učestalost obolijevanja od cerviklanog kancera je gotovo dvostruko veća, dok je smrtnost tri puta veća u odnosu na zemlje visokog nivoa razvoja. Prema statistici SZO, u regionu Evrope, Crna Gora je na čelu neslavne kolone i prva je zemlja po učestalosti obolijevanja sa stopom od 26.2 i umiranja sa stopom 10.5  navela je dr Brajović.

– HPV vakcina je bezbjedna i spašava živote. Ovo su zaključci donijeti nakon administriranja preko 270 miliona doza vakcina, dok je rizik od anafilaktickog šoka svega 1.7 slučajeva na 1 000 000 administriranih doza – navela je šefica Kancelarije SZO,

Direktor Instituta za javno zdravlje dr Igor Galić istakao je da se oblast imunizacija u Crnoj Gori nalazi se pred velikim izazovima i da zdravstveni sistem ulaže napore da ojača Program imunizacija i da uz odabir prioriteta snage usmjeri tamo gdje je najpotrebnije.

– Kao jedan od prioriteta prepoznali smo početak realizacije Programa HPV vakcinacije, koji je planiran za drugu polovinu septembra ove godine na čemu radimo već izvjesno vrijeme. Preporuka svih javno-zdravstvenih autoriteta u svijetu je da je za kontrolu, tj. postepeno smanjenje obolijevanja i umiranja od karcinoma grlića materice, neophodno temeljno, sistemsko i sveobuhvatno sprovođenje nekoliko aktivnosti, od koji su dvije ključne i to uspostavljanje organizovanog sistemskog skrining programa za rano otkrivanje raka grlića materice i HPV vakcinacija. Danas je fokus na HPV vakcinaciji – poručio je dr Galić.