08. mart – ODRŽAN SASTANAK U VLADI FBIH: KAKO RIJEŠITI PITANJE OVJERE ZDRAVSTVENIH KNJIŽICA

0
335

SARAJEVO – Ovom skupu prisustvovali su premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, ministri zdravstva i energije, rudarstva i industrije Rusmir Mesihović i Erdal Trhulj, predsjednici Saveza samostalnih sindikata i Sindikata metalaca BiH Ismet Bajramović i Muhamed Hadžić, te direktori i predstavnici kantonalnih zavoda zdravstvenog osiguranja, s izuzetkom Kantona 10 i HNK.

Istaknuto je da ovo veoma osjetljivo socijalno, ali i ekonomsko pitanje, zahtijeva dublju analizu, ali da se rješenja mogu pronaći posebno za ona privredna društva koja imaju raniji dug po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje, a trenutno izmiruju svoje obaveze prema zavodima.

Navedeni su i primjeri određenih kompanija koje iskazuju interes za omogućavanje zdravstvene zaštite njihovim radnicima kroz uplate doprinosa, ali da ih u tome sprečavaju dugovi iz prethodnog perioda.

Tokom sastanka iskazana je dobra volja i spremnost da ova pitanja budu riješena kroz pojedinačne kontakte između poslodavaca, sindikata i zavoda zdravstvenog osiguranja, što je u konačnici i bio njegov cilj – saopšeno je iz kancelarije Vlade FBiH za odnose s javnošću.