09. jul – Zabranili ulazak nevakcinisanim osobama – Malta

0
29

Malta je u potpunosti vakcinisala 79 posto svoje odrasle populacije te pokušava podići taj postotak na 85 posto.

Malta će zabraniti svim nevakcinisanim posjetiocima ulazak u zemlju, rekao je u ministar zdravlja Chris Fearne.

Negativni test na virus više neće biti dovoljan kako bi se prešla granica ovog malog mediteranskog ostrva.

– Bićemo prva zemlja Evropske unije koja donosi ovu odluku, no moramo štititi svoje društvo – rekao je Fearne na konferenciji za medije.

On je to izjavio nakon što je na Malti zadnjih dana bilježeno dvostruko više inficiranih nego prethodnih dana.

Sada su turisti mogli ući u Maltu ako su u cijelosti vakcinisani ili ako mogu predočiti negativan PCR test. Jedini izuzetak su britanski turisti koji su već morali biti u cijelosti vakcinisani zbog rasprostranjenosti delta varijante u svojoj zemlji.

Fearne je rekao da je nedavni porast novih slučajeva bio među posjetiocima koji su, iako su imali negativan test prije nego što su se ukrcali na avion, bili nevakcinisani. Većina su mladi ljudi koji pohađaju škole engleskog jezika. Te će se te škole morati zatvoriti. On je rekao da Malta jedino priznaje potvrde koje je izdala Evropska unija ili Britanija. Objasnio je da takozvana EU “zelena propusnica” trenutno daje potvrdu ljudima koji su u cijelosti vakcinisani, koji su negativni ili koji su se oporavili od virusa.

– Od sada vrijede samo EU potvrde onih koji su u cijelosti vakcinisani – rekao je.

Jedini izuzetak će biti nevakcinisana djeca između 5 i 12 godina, koja će smjeti da uđu na Maltu ako mogu predočiti negativan test te ako putuju u pratnji u cijelosti vakcinisanih roditelja, prenosi Hina.