31. jul – Do 270 dana trajanje Covid potvrda – EU

0
63

EU digitalne Covid potvrde o vakcinaciji vrijede do 270 dana te se njihov status može provjeriti i u mobilnoj aplikaciji CovidGO, izvijestila je Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD).

Navode da će se trajanje ranije izdatih potvrda automatski produžiti te nije potrebno nanovo podnositi zahtjev, a građani takođe mogu svoje potvrde pohraniti i u digitalni novčanik mobilne aplikacije CovidGO.

– EU digitalnu Covid potvrdu o vakcinaciji mogu dobiti osobe koje su vakcinisane s obje doze vakcina protiv bolesti Covid-19 (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) te osobe koje su vakcinisane s dvije doze različitih vakcina koja se primaju u dvije doze, na primjer, osoba je primila prvu dozu vakcine AstraZeneca, drugu Pfizer. Potvrda će u oba slučaja, skladno novim pravilima, biti valjana 270 dana od dana vakcinisanja drugom dozom – navodi se u saopštenju AKD-a.

Osobe koje su vakcinisane vakcinom Janssen, koja se prima u jednoj dozi, od sada potvrdu mogu zatražiti 15. dan od primanja ove vakcine. Potvrda će im takođe biti valjana 270 dana od dana vakcinisanja.

Građani koji svoje potvrde prime preko elektroničke pošte mogu je spremiti u digitalni novčanik klikom na poveznicu iz e-pošte u kojem se nalazi i lozinka. Ranije izdate potvrde građani mogu spremiti skreniranjem QR koda te unošenjem lozinke s potvrde.