09. mart – SZO donirala opremu vrijednu 200.000 eura

0
61

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) donirala je crnogorskom zdravstvenom sistemu medicinsku opremu, veoma značajnu u tretmanu pacijenata oboljelih od virusa kovid-19, vrijednu oko 200.000 eura, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja. Ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović kazala je da će Crna Gora, zahvaljujući saradnji sa SZO, uskoro imati mogućnost takozvanog sekvencioniranja, odnosno prepoznavanja mutagenih formi virusa, što do sada nije bilo moguće u našoj zemlji.

Ona je kazala da je Crnoj Gori obezbijeđena velika donacija medicinske opreme, koja obuhvata dijagnostičke kitove, vrijednosti 100.000 eura i kiseonične manometre, iste vrijednosti.

Šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović pozdravila je napore Ministarstva zdravlja, u pravcu jačanja kapaciteta ukupnog zdravstvenog sistema, prevashodno i sa posebnim fokusom na jačanje kapaciteta primarne zdravstvene zaštite, kako bi na efikasan način liječili oboljele na nivou zajednice, u skladu sa najnovijim smjernicama.