09. septembar – Klinika za onkologiju i radioterapiju prerasla u Institut za onkologiju

0
79

Doskorašnja Klinika za onkologiju i radioterapiju Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) je, zahvaljujući naučnim, kliničkim i obrazovnim dostignućima, odlukom Ministarstva zdravlja preimenovana u Institut za onkologiju.

Direktor Kliničkog centra Crne Gore dr Jevto Eraković je, kako je saopšteno iz KCCG, podsjetio da je u prethodne dvije godine nabavljena vrijedna oprema, u prvom redu dva najsavremenija linearna akceleratora, i pacijentima obezbijeđena najsavremenija onkološka terapija.

– Danas Institut za onkologiju predstavlja organizacionu jedinicu koja može da parira bilo kojoj sličnoj u ovom dijelu Evrope, što se uklapa u planove KCCG koje smo postavili, a to je da postanemo regionalni centar – kazao je dr Eraković.

On je kazao da očekuju da upravo Institut za onkologiju bude prvi segment KCCG koji će ponuditi ove usluge svim pacijentima iz regiona.

– Naravno tu se ne zaustavljamo, imamo jasnu viziju razvoja Instituta i u narednom periodu. Zajedno sa Ministarstvom nauke i Agencijom za atomsku energiju iz Beča kandidovali smo projekat nabavke novog PET CT uređaja sa ciklotonom, tako da očekujemo pozitivne reakcije i odgovore – naveo je dr Eraković.

Direktor Instituta prof. dr Vladimir Todorović podsjetio je da je istorija onkologije u Crnoj Gori veoma duga i da je šezdesetih godina osnovan centar za liječenje malignih oboljenja.

Kako je naveo, prvi linearni akcelerator Varijan instaliran je 1997. godine u staroj zgradi Klinike za onkologiju, a 2000. godine kada, je Kliničko bolnički centar prerastao u KCCG, osnovana je Klinika za onkologiju i radioterapiju.

– Sada imamo tri linearna akceleratora, tako da smo obezbijedili, ne samo našim pacijentima, najbolje moguće liječenje, već smatramo da će dolaziti i pacijenti iz regiona da se liječe na naš Institut – kazao je prof. Todorović. Prema njegovim riječima, što se tiče medikalne onkologije, Institut ima najsavremenije ljekove koji se danas tretiraju u svijetu.

– Tako da praktično u regionu imamo jednu od najboljih lista i možemo da tretiramo pacijente po evropskim protokolima, što je veoma značajno – objasnio je prof. Todorović.

Kako je kazao, dio Instituta je i Centar za nuklearnu medicinu, koji planiraju da u narednom periodu usavrše.

– Znači osim zdravstvenog sektora imamo naučni sektor i obrazovni sektor, jer mi učestvujemo u edukaciji kako na dodiplomskim, tako i na postdiplomskim studijama – istakao je prof. Todorović.

On smatra da će se smanjiti odlazak mladih doktora van Crne Gore, što je jedan od osnovnih problema u regionu.

– I mislim da ćemo time uspjeti da, što je najbitnije, liječimo pacijente na najpravilniji i protokolaran način, što smo i do sad pokušali da postignemo – dodao je prof. Todorović.