10. septembar – Lična zaštitna oprema za zdravstvene radnike

0
75

Najnovija donacija Evropske unije, u vidu lične zaštitne opreme za zdravstvene radnike vrijedne preko 200,000 eura, uručena je i stavljena na raspolaganje zdravstvenom sistemu Crne Gore. Ova isporuka obuhvata 8.000 zaštitnih odijela, 332.000 navlaka za obuću, 457.700 hirurških kapa i 600.000 hirurških rukavica.

Donacija je dio projekta Evropske unije za hitnu podršku Crnoj Gori u borbi protiv Covid-19, ukupne vrijednosti 3 miliona eura, a koji sprovodi Kancelarija UNDP u Crnoj Gori. Od početka projekta, od aprila do danas, isporučeno je ukupno 100 bolničkih respiratora, 10 savremenih rendgenskih uređaja i skoro 2 miliona komada lične zaštitne opreme, uključujući hirurške maske, rukavice, kape, zaštitna odijela, kecelje, naočare, navlake za obuću, itd.

Povodom primopredaje opreme, šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, ambasadorka Oana Kristina Popa naglasila je da je ova donacija još jedna potvrda da je Evropska unija u teškim vremenima uz Crnu Goru, pomažući njenim zdravstvenim službama da se izbore sa epidemijom korona virusa.

– Od izbijanja epidemije korona virusa, Evropska unija je jasno pokazala da Crna Gora nije sama, da smo uz vas i da možete računati na solidarnost i podršku EU, u cilju ublažavanja posledica ove krize – navela je ambasadorka Popa.

Ambasadorka je podsjetila da je ova isporuka dio paketa podrške Evropske unije u vrijednosti od 53 miliona eura, namijenjenog crnogorskom zdravstvenom sektoru i drugim sektorima koji su najviše pogođeni krizom izazvanom korona virusom.

– Danas kada isporučujemo zaštitnu opremu koja je od vitalnog značaja za crnogorske zdavstvene radnike, nastavljamo da pokazujemo da solidarnost nije samo puka riječ, već ključna evropska vrijednost – zaključila je ambasadorka Popa.

U ime Nacionalnog koordinacionog tima, direktor Kliničkog centra Crne Gore, dr Jevto Eraković zahvalio se Evropskoj uniji na podršci i pomoći koju su pružili Crnoj Gori od prvog dana izbijanja epidemije COVID-19.

Daniela Gašparikova, stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori podsjetila da je ovo već peti kontigent medicinske i lične zaštitne opreme, koji je obezbijeđen u okviru projekta koji finansira Evropska unija.

– U posljednjih par mjeseci isporučili smo zdravstvenom sektoru 100 bolničkih respiratora, 10 digitalnih rendgena i skoro 2 miliona komada lične zaštitne opreme, uključujući i današnju donaciju. Ovo je dokaz čvrstog partnerstva između Evropske unije, UNDP i nacionalnih partnera – kazala je Gašparikova.

Ona je istakla da su građani Crne Gore već u prvom talasu pokazali da se epidemija može držati pod kontrolom odgovornim ponašanjem, samodisciplinom i poštovanjem mjera.

Delegacija Evropske unije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori potpisali su početkom aprila ugovor u vrijednosti od 3 miliona eura za nabavku neophodne medicinske opreme i lične zaštitne opreme za potrebe zdravstvenog sistema. Ugovor se finansira iz sredstava EU, a nabavku sprovodi UNDP u bliskoj saradnji sa nadležnim institucijama.