1.avgust – NEZAPOSLENI LJEKARI U PORASTI – Republika Srpska

0
330

U Republici Srpskoj broj nezaposlenih mladih doktora medicine je u porastu. Prema podacima entitetskog Zavoda za zapošljavanje, trenutno ih je 187. Prije četiri godine bilo je ih 85. Zato su odlučili da se udruže u zajedničkoj borbi za posao. Osnovali su neformalno udruženje kako bi se zaposlili.
Dr Tamara Simić, predsjednica ovog udruženja kaže da ih ima više od 70 iz Banjaluke, Trebinja, Prijedora i Šamca. Obratili su se Ministarstvu zdravlja, Narodnoj skupštini, predsjedniku Republike Srpske. Smatraju da ima mjesta za sve njih u entitetskim bolnicama, domovima zdravlja i ambulantama.
– Mi ćemo, koliko god budemo u daljoj mjeri i mogućnostima našim, možda malo skromnijim, da nadgledamo, pratimo i ukazujemo na sve neregularnosti koje se tiču i sumnjivih zapošljavanja, netransparentnih zapošljavanja. Znamo da ne postoje javni konkursi za zapošljavanje – rekla je dr Tamara Simić, nezaposlena doktorica medicine.
Saglasnost za zapošljavanje ljekara daje Ministarstvo zdravlja RS. Poručuju da zdravstvene ustanove zapošljavaju nove radnike u skladu sa potrebama.