1. februar – U CRNOJ GORI URAĐENA PRVA UROLOŠKA LAPARASKOPSKA OPERACIJA

0
452

 

Prva urološka laparaskopska operacija (bez reza) u Crnoj Gori izvedena je u privatnoj bolnici “Kodra” u Podgorici kod šezdesetjednogodišnjeg pacijenta koji je imao karcinom prostate u početnom stadijumu.

Tim “Kodre” intervenciju je obavio u saradnji sa dr Markom Župančićem sa Urološke klinike u Slovenj Gradecu, jednim od najeminentnijih evropskih stručnjaka iz te oblasti.

Urolog u “Kodri” dr Dragoljub Perović kazao je da se pacijent odlično osjeća, objasnivši da takav vid operacije bez reza, za razliku od klasičnih hirurških intervencija, omogućava znatno kraći i komforniji postoperativni tretman.

– Pacijenti se nakon nekoliko dana oporavljaju i vrlo brzo vraćaju svojoj svakodnevici. Međutim, važno je naglasiti da se ovim ne završava proces takozvanih otvorenih hirurških procedura, jer je samo jedan broj određenih pacijenata sa početnim stadijumom karcinoma prostate apsolutna indikacija za ovakav vid intervencije – kazao je dr Perović.

Prema njegovim riječima, da bi se uradila urološka laparaskopija neophodno je da se steknu medicinski i nemedicinski uslovi, da bi se došlo do ovakve pozicije.

Ovom operacijom zaokruženo je formiranje Centra za urologiju bolnice Kodra u kojem se sada izvode sve urološke procedure koje se izvode u velikim evropskim medicinskim centrima.