26. januar – NEDJELJA PREVENCIJE RAKA GRLIĆA MATERICE

0
336

Beograd – Karcinom grlića materice, uz karcinom dojke i debelog crijeva, treći je vodeći uzrok u obolijevanju i peti u umiranju od svih malignih tumora kod žena u Srbiji, a tek petina žena se odazove preventivnoj ginekološkoj kontroli, rečeno je u Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, povodom VIII Evropske nedjelje prevencije raka grlića materice, koja se obilježava od 10. do 25. januara.

Ministarka zdravlja, prof. dr Slavica Đukić-Dejanović, ukazala je da je prioritet u 2014. godini rano otkrivanje raka grlića materice, dojke i debelog crijeva, te naglasila značaj preventivnih pregleda i ranog otkrivanja bolesti.

Da je rano otkrivanje važno dokazuje i podatak, dodala je ministarka, što je u Evropi stopa smrtnosti smanjena sa tri na 2,6 odsto.

Direktor Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, prim. dr Dragan Ilić, istakao je da se svake godine u Srbiji registruje oko 1.400 novooboljelih žena, a u prosjeku 450 žena svih uzrasta umre od karcinoma grlića materice, odnosno da svakog dana u Srbiji obole četiri žene, a jedna izgubi bitku. To Srbiju, dodao je on, stavlja na drugo mjesto u Evropi po stopi umiranja od te bolesti.

Šefica Kancelarije za skrining pri Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, prim. dr Verica Jovanović, rekla je da žene od 25 do 64 godine, koje žive u Srbiji, imaju pravo i treba da budu obuhvaćene skriningom.

Dr Jovanović je navela da je tokom 2012. i 2013. godine pozvano 90.000 žena, ali da se tek svaka druga odazvala testiranju. U ovoj godini, dodala je ona, plan je da se oko 23 doma zdravlja dodatno uključe u skrining.

Prof. dr Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo i predsjednik Republičke stručne komisije za prevenciju raka grlića materice, rekao je da je to bolest koja se može spriječiti, ali da je neophodno da se obavi skrining. On je istakao da su uzročnici raka grlića materice uglavnom poznati, a da je papanikolau test bezbolan i besplatan.