1.jun – NEZDRAVA ISHRANA DJECE U SRBIJI

0
362

BEOGRAD – Djeca do tri godine starosti u Srbiji generalno se hrane nezdravo, a zabrinjava podatak i da majke prerano prekidaju dojenje, rečeno je na predstavljanju nacionalnog istraživanja na temu da li zdravo hranimo djecu.

– Istraživanje je pokazalo da slatkiši, grickalice i brza hrana čine preveliki dio njihove ishrane, oko sedam odsto. Takođe, majke prerano prekidaju dojenje, koje je najbolji i najprirodniji način ishrane bebe. Više od polovine majki dojenje prekine već u sedmom mjesecu – kazala je Sandra Panić iz Agencije Masmi tokom druženja “Humana mama zna šta je zdrava hrana” u Mikser hausu.

Doktor Goran Vukomanović, pedijatar Dječje univerzitetske klinike u Tiršovoj ulici u Beogradu, kaže da su rezultati zabrinjavajući jer pokazuju da majke nemaju dovoljno obrazovanja, prije svega kada se govori o nemliječnoj ishrani.
– Potrebno je edukovati majke o prednosti njihovog mlijeka, ali prije svega o katastrofalnom preranom uvođenju slatkiša i grickalica koje su pogubne za zdravlje beba. Ako majka iz objektivnih razloga ne može da doji, ne treba da se daje kravlje mlijeko. U toj varijanti je daleko bolji izbor odgovarajuća adaptirana formula – rekao je Vukomanović.