10. februar – Broj inficiranih i umrlih u svijetu već četiri nedjelje u padu

0
52

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da se širom svijeta već četvrtu nedjelju zaredom smanjuje zabilježeni broj novoinficiranih koronavirusom. Ti podaci pružaju tračak nade da se svijet okreće prema zaustavljanju pandemije, piše CNN.

Prema WHO-u, broj smrtnih slučajeva od covid-19 prijavljenih u svijetu smanjio se druge nedjelje, s 88.000 novih smrtnih slučajeva prijavljenih prošle nedjelje, što je pad od 10 posto u odnosu na prethodnu nedjelju. Prošle nedjelje širom svijeta zabilježeno je više od 3,1 miliona novih slučajeva covid-19, objavila je WHO u svom nedeljnom epidemiološkom ažuriranju.

Radi se o padu od 17 posto u odnosu na prethodnu nedelju i najmanji broj slučajeva u svijetu od 26. oktobra 2020.

– Iako još uvijek postoji mnogo zemalja sa sve većim brojem slučajeva, na globalnom nivou to je ohrabrujuće – navodi se u nedeljnom izvještaju.

SAD je zabilježio najveći broj novih slučajeva covid-19, s 871.365. Međutim, prema podacima WHO-a, ova brojka predstavlja pad od 19 posto u slučajevima iz prethodne nedelje.

Brazil, Francuska, Rusija i Ujedinjeno Kraljevstvo takođe su bile među zemljama koje su prijavile najveći broj novih slučajeva u svijetu, primijetila je WHO, iako su svi zabilježili pad u odnosu na brojke iz prethodne nedelje.