28. februar – EU daje sedam miliona eura Zapadnom Balkanu za vakcinaciju

0
107

Evropska unija će, u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, izdvojiti sedam miliona eura za podršku djelotvornoj vakcinaciji stanovništva širom Zapadnog Balkana.

Projekat je namijenjen tome da se regon pripremi za efikasnu vakcinaciju protiv kovida 19, uključujući primjenu vakcina koje su dobijene od COVAX-a i putem mehanizma EU za razmjenu vakcina između država članica.

Pored toga, projekat će pomoći da se podigne nivo otpornosti regiona u vanrednim situacijama u zdravstvu, i podržati region u prelasku na održivo finansiranje univerzalne zdravstvene njege. Između ostalog, aktivnosti će obuhvatiti razvoj i testiranje planova pripremljenosti za vanredne situacije, obuku zdravstvenih radnika i razvoj sistema za upravljanje informacijama o vakcinaciji.

-Ovim novim projektom za podršku vakcinaciji pokrenutim u saradnji sa WHO, EU pokazuje da je posvećena pružanju podrške partnerima za suočavanje sa zdravstvenom krizom i unapređenje njihovih zdravstvenih sistema. Ovaj projekat se nadovezuje na paket pomoći od 70 miliona eura sa ciljem da se podrži pristup vakcinama i nabavke opreme neophodne za vakcinaciju – rekao je komesar za politiku prema susjedstvu i proširenje Oliver Varheji.

Novi regionalni projekat zaokružuje seriju projekata koji su bili usmjereni na Zapadni Balkan. Ukupna vrijednost izdvojenog novca je  25 miliona eura.

Ove aktivnosti su osmišljene tako da riješe zdravstvene probleme, koje je prouzrokovala pandemija koronavirusa i da pomognu ugroženim djelovima stanovništva na Zapadnom Balkanu da ih prebrode.