10. februar – Dom zdravlja Bar pruža visok nivo zdravstvenih usluga

0
255

Predsjednik SO Bar Radomir Novaković sa saradnicima posjetio je Dom zdravlja u ovom gradu i tom prilikom istakao da, dok je ova zdravstvena ustanova u postojećem sastavu i sa željom za rad da nema brige za zdravlje građana.
Novaković se sastao sa direktorom Doma zdravlja, Borislavom Lalevićem koji je predstavio rad ove ustanove i svih njenih segmenata.
-Vjerujem instituciji, vjerujem da ono što je prezentovano građanima Bara jeste tako, ali želim da vidim činjenično stanje, u kakvim uslovima je Dom zdravlja i da se uvjerim da li laboratorija radi u najboljim uslovima i da građani Bara ne moraju da brinu za ispravnost vode – kazao je Novaković.
Lalević je istakao da je ovo, nakon osam godina, prva posjeta predstavnika lokalne samouprave ovoj instituciji primarnog nivoa zdravstvene zaštite koja zapošljava 170 radnika i kroz koju dnevno prođe dvije hiljade, a u sezoni i dvije i po hiljade pacijenata. On je predstavio rad ove ustanove u prošloj godini, istakavši da su gotovo sve organizacione jedinice uradile više pregleda nego što je planom Fonda zdravstva predviđeno.
U prošloj godini, kako je kazao, Ombudsmanu za prava pacijenata stiglo je samo sedam prigovora, od kojih se nijedan nije odnosio na stručnost u radu i medicinki tretman. U ovoj ustanovi, koja je među najboljima u Crnoj Gori, vrši se elektronsko zakazivanje pregleda, a počinje i implementacija elektronskog recepta. Iako je Bar turistička opština, svi strani pacijenti padaju na teret ove zdravstvene ustanove, bez ijednog eura uloženog sa strane u rad tzv. turističkih ambulanti.
– Sve što radimo, radimo iz svojih sredstava – istakao je Lalević, dodavši da su u četiri godine odrađene tri akreditacije po najstrožijim evropskim standardima.