10. mart – Zaboravite proteze i implantate? – Kolumbija

0
307

Svi znamo za zubne implatante koji nam mogu nadoknaditi nedostatak, ali medicina je otišla korak dalje. Stručnjaci kažu da nam nova otkrića mogu dati priliku da sami regenerišemo nove zube u usnoj šupljini. Dr Džeremi Mao sa univerziteta u Kolumbiji je predvodio ovo istraživanje. On i njegov tim su osmislili šuplji bio-umetak u koji se stave matične ćelije osobe i sve zajedno se umetne u šupljinu desni u kojoj se prije nalazio korjen zuba. Taj umetak se vremenom stapa sa okolnim tkivom i povezuje matične ćelije sa njim i podstiče rast novog zuba. Ovo otkriće moderne tehnologije obećava svijetlu budućnost stomatologiji i svim osobama koje imaju probleme sa zubima.
Zahvaljujući ovom napretku, više neće postojati potreba za bolnim procesima vađenja zuba. Ova tehnologija omogućava da ljudi sami regenerišu svoje zube za samo 9 nedjelja.
– Zub koji vam nedostaje će se zamijeniti sa matičnim ćelijama iz vašeg vlastitog tijela, a potom će se zahvaljujući regeneraciji zub stopiti sa okolnim tkivom te će se pravilno spojiti sa ostalim zubima ne utičući na anatomiju vilice i usne duplje. Da, to je tako jednostavno. To će povećati proces regeneracije i dovesti do brzog oporavka – kaže dr Mao.
Procedura se još uvijek proučava i testira, i još nije dostupna za masovno korištenje.