12. mart – Masne kisjeline podstiču širenje raka? – Španija

0
231

Naučnici već odavno smatraju da postoji snažna veza između masti i kancera. U najnovijoj studiji objavljenoj u časopisu Nauka ustanovljena je direktna veza između masti i sposobnosti raka da se proširi. To otkriće moglo bi da vodi ka potpuno novim načinima za tretiranje raka. Istraživači koji su radili u Barseloni otkrili su protein pod nazivom Ce De 36 koji živi na ćelijama raka. Oni su to ustanovili dok su tragali za razlogom zbog kog kancerogene ćelije odlučuju da metastaziraju, odnosno da se prošire po tijelu.
– I dalje nije sasvim jasno koje su to ćelije, među milionima njih, koje će imati tako značajan kapacitet da izađu iz tumora i kolonizuju udaljene organe. Ce De 36 je jedan od načina na koji će ćelije raka uzeti masne kisjeline koje su im potrebne da se umnože.
Masne kisjeline mogu da uđu u ćelije na mnogo različitih načina, a Ce De 36, koji je receptor, je kao tunel kroz koji masne kisjeline ulaze u ćeliju – objasnio je istraživač dr Salvador Aznar Benita.
Ispostavilo se da su ćelije raka koje su dobile masne kisjeline kroz Ce De 36, bile one koje će se kasnije raširiti po tijelu. Zato su istraživači blokirali Ce De 36 i rak je prestao da se širi.
– Ono što se dogodilo je da kada smo blokirali Ce De 36 protein, ustanovili smo da je u mnogim slučajevima raka, njihova sposobnost da izazovu metastaze bila potpuno uništena, ne samo značajno, već potpuno. I ne samo to, već je kod miševa, ako se rak već proširio, blokiranje proteina zapravo spriječilo sve nove tumore – objašnjava dr Benita.
Naučnici tragaju za prirodnim i farmaceutskim načinima da blokiraju Ce De 36. Oni sprovode eksperimente kako bi vidjeli da li ishrana sa niskim nivoima masnih kisjelina može da umanji rast kancera i takođe tragaju za novim ljekovima koji bi mogli da blokiraju taj protein koji voli mast.
Naučnici smatraju da bi mogli da imaju proizvod koji je spreman za pacijente u narednih pet godina.