11. februar – Poziv medicinskom osoblju za rad u Njemačkoj

0
264

Medicinski radnici srednje stručne spreme opšteg, ginekološko-akušerskog i pedijatrijskog smjera imaće priliku da se, preko Centra za stručno obrazovanje ZOPT i firme Vispero Gmbh, prijave za rad u Njemačkoj. Tim povodom juče je u Nikšiću urađena prezentacija ovog projekta, koji je već zaživio u zemljama regiona i po prvi put predstavljen je u Crnoj Gori. Proces regrutacije je složen, a potrebno je da kandidati prođu i probni rad u trajanju od deset dana.
– Svi zainteresovani treba da se prijave, a za početak ćemo uraditi intervju sa kandidatima, da bi odabrali određeni broj koji ćemo stipendirati za učenje njemačkog jezika. Potrebno je da kandidati dođu do B1 nivoa, a nakon toga svako od njih imaće intervju sa potencijalnim poslodavcem da bi otišli na probni rad od deset dana – kazao je Marko Zelenović, koordinator za Balkan firme Vispero Gmbh iz Njemačke.
U procesu integracije u njemačko društvo posrednici iz firme Vispero Gmbh pomoći će kandidatima koji se odluče na rad, a to podrazumijeva nekoliko koraka. Iz regiona do sada je regrutovan veliki broj kandidata, koji su se preselili u Njemačku.
– Prvi korak integracije jeste obezbjeđivanje smještaja u Njemačkoj, drugi jeste nostrifikacija diplome, dok je treći korak spajanje porodice. Ovo je prvi put da organizujemo nešto slično u Crnoj Gori, dok već nekoliko godina radimo u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Makedoniji – kazao je Zelenović.
Kandidati će kurs njemačkog jezika pohađati u Centru za stručno obrazovanje, ZOPT. Prijave se primaju u prostorijama Centra za stručno obrazovanje ZOPT radnim danima od 9 do 12 sati ili na broj telefona 068367723.