11. jul – Otvoren rekonstuisani centralni objekat Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Podgorici

0
45

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić i direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć dr Vuk Niković, na prigodnoj svečanosti zvanično su pustili u rad rekonstruisani centralni objekat hitne medicinske pomoći u Podgorici. Vrijednost adaptacije i nabavljene medicinske opreme iznosi oko 75 hiljada eura.

– Danas imamo poseban razlog za zadovoljstvo, jer su građani Glavnog grada i zaposleni u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, kao jednom od najvažnijih segmenata zdravstvenog sistema, nakon višedecenijske nebrige i nemara, konačno dobili savremene uslove za pružanje zdravstvenih usluga pacijentima. Pred nama je potpuno rekonstruisan i modernizovan prostor centralog objekta hitne pomoći ovdje u Podgorici, koji zbrinjava najveći dio urgnetnih slučajeva sa teritorije Glavnog grada i okoline. Pored infrastrukturnog osavremenjavanja ovaj objekat je, zahvaljujući sredstvima iz budžeta, ali i značajnim učešćem donatora, dobio i savremenu medicinsku opremu, neophodnu za tretman urgentnih stanja koje ustanova zbrinjava – kazao je ministar Šćekić.

On je naglasio da su infrastrukturno osavremenjavanje, bolji uslovi za rad medicinskog osoblja i podizanje nivoa kvaliteta zdravstvenih usluga za građane i sve koji borave u Crnoj Gori, prioriteti Ministarstva zdravlja i Vlade Crne Gore.

Hitna pomoć predstavlja jedan od najvažnijih stubova svakog zdravstvenog sistema, a Ministarstvo zdravlja je, kako je rekao ministar, riješeno da svim jedinicama ove službe na teritoriji Crne Gore obezbijedi jednako kvalitetne uslove za rad, kakvi su sada u Podgorici, jer i zdravstveni radnici i pacijenti to podjedanko zaslužuju.

– Hitna pomoć sinonim je za brzu i pravovremenu reakciju, kada minuti mogu biti presudni i zato ne treba posebno naglašavati koliko je važno da pri kreiranju zdravstevnih politika, ovaj segment zaštite zdravlja držimo visoko na listi svojih prioriteta – poručio je ministar Šćekić.

Zahvaljujući se ministru Šćekiću na podršci u realizaciji ovog projekta direktor ZHMP dr Niković je istakao da Glavni grad jedne države, kao što je Podgorica zaslužuje prostor koji je konačno priveden medicinskoj namjeni.

– Hitna medicinska pomoć je nezaobilazna karika svakog zdravstvenog sistema, ona ga štedi i mogućnost komplikacija koje se rješavaju na tercijarnom nivou svodi na minimum. Mi smo veliki suport i primarnoj i tercijarnoj zdravstvenoj zaštiti i odlučili smo da ovaj sistem jedinicu po jedinicu podignemo na veći nivo – naglasio je dr Niković.

Podsjetio je na reprezentativni objekat jedinice hitne pomoći, koji su nedavno dobili stanovnici Tuzi i pored završenog objekta u Podgorici, najavio skori završetak radova jedinica u Plužinama i na Cetinju, te da uskoro počinje adaptacija prostorija u Gusinju, na jesen u Ulcinju, a kako je rekao, zajedničkim snagama i dogovorom obezbijediće se uskoro i sredstva za renoviranje prostorija jedinica hitne pomoći i na sjeveru države, koje u veoma zapuštenom i nereprezentativnom stanju.

– Želim da istakem da su društveno odgovorne kompanije i pojedinci koji su predstavnici ovog grada, uz veliku podršku Ministarstva zdravlja donirali sredstva za adaptaciju ovog prostora. Po prvi put u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć imamo savremenu opservaciju i imaćemo mogućnost da vitalno ugrožene pacijente opserviramo u prostorijama hitne pomoći i nakon njihove stabilizacije prevozimo u Urgentni centar. Iskoristiću priliku da se zahvalim svim kompanijama koje su pomogle.

Veliku zahvalanost zaista dugujem Ministarstvu zdravlja i uvaženom ministru Šćekiću, građanima Podgorice koji tokom perioda adaptacije podnijeli veliki teret, kao i zaposlenima koji su shvatili značaj svega što radimo – poručio je dr Niković.