11. mart – Odobrili četvrtu vakcinu u borbi protiv korone – EMA

0
80

Evropska agencija za ljekove (EMA) odobrila je vakcinu Johnson&Johnson protiv koronavirusa. To znači da će 27 država EU-a dobiti četvrtu licenciranu vakcinu koja pokušava obuzdati pandemiju usred zaustavljene akcije vakcinisanja, javlja France24.

Evropski regulator za ljekove rekao je da preporučuje odobrenje vakcine “nakon temeljne procjene” podataka kompanije J&J te se utvrdilo da ispunjava kriterijume za djelotvornost, sigurnost i kvalitet.

Za razliku od ostalih proizvođača, Johnson&Johnson je razvio jednodoznu vakcinu protiv covida-19. Evropska komisija je naručila 200 miliona doza Johnson&Johnsonova vakcina, uz mogućnost nabavke dodatnih 200 miliona doza. Sto miliona doza treba da se isporuči do juna. Međutim, početkom marta J&J je upozorio Evropsku uniju da bi problemi sa snadbjevanjem mogli zakomplikovati plan isporuke 55 miliona doza vakcina bloku u drugom kvartalu godine. Svako novo kašnjenje bio bi dodatni udarac evropskom planu imunizacije koji su već otežale smanjene pošiljke proizvođača vakcina i sporo uvođenje vakcininacije u brojnim članicama bloka – izvjestila je HINA.