11. novembar – KONTINUIRANA PODRŠKA KONTROLI DUVANA

0
341

Obilježavanje Nacionalnog dana kontrole duvana bila je još jedna prilika da Institut za javno zdravlje Crne Gore skrene pažnju na pogubne uticaje duvanskog dima na zdravlje i tako pruži kontinuiranu podršku kontroli duvana u našoj zemlji.

– Praćenje rasprostranjenosti upotrebe duvanskih proiz­voda važan je zadatak Instituta za javno zdravlje, što potvrđuje i veliki broj istraživanja koja su rađena u svrhu identifikacije broja korisnika duvanskih proizvoda. Trenutno se vrše pripreme za istraživanje o potrošnji duvanskih proizvoda koje će biti odrađeno početkom naredne godine među petnaestogodišnjacima, prema svjetski usvojenoj metodologiji – navodi se u saopštenju Instituta.

Dosadašnja istraživanja koja je radio Institut za javno zdravlje pokazala su da postoji značajna tendencija smanjenja broja pušača u svim starosnim kategorijama. Pored istraživanja, kako je istaknuto, Institut za javno zdravlje sprovodi i druge preventivne mjere, kao što su prenošenje informacija i znanja putem interaktivnih radionica, štampanja zdravstveno-vaspitnog materijala i predstavljanja u sredstvima javnog informisanja. Institut za javno zdravlje koordinira i radom savjetovališta za mlade, koja egzistiraju u svim domovima zdravlja, a u kojima se sprovodi program odvikavanja od pušenja.